Jídlo jako lék: Tyhle české superpotraviny posílí imunitu, zlepší pleť a zpomalí stárnutí!
6. 11. 2021 Životní styl
Žádné pilulky, ani drahé doplňky stravy nebo exotické ovoce. Posílit imunitu, prodloužit si život, nebo dokonce i vylepšit stav své pleti a mysli můžete docela dobře i pomocí zdánlivě obyčejných a snadno dostupných českých potravin. Víte, které to jsou?
Vlašské ořechy a mandle
Vypadají jako malý mozek a když na ně půjdeme chytře, mohou nám taky tak pomoci. Vlašské ořechy totiž obsahují zdravé tuky, tedy omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny, dále vitaminy A, B, C a E a cenné minerály hořčík, fosfor, draslík a zinek. Pravidelná konzumace ořechů proto pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, mírní riziko vzniku infarktu, zlepšuje náladu, mírní zánětlivé procesy v těle a chrání srdce. Skoro totéž pak platí pro sladké mandle, které kromě již výše uvedených účinků navíc příznivě ovlivňují hladinu cukru v krvi a pomáhají i při hubnutí. Kvůli vysokému obsahu tuku jich však nejezte více než hrst denně.
Dýně a dýňová semínka
Tyhle oranžové boubelky si můžete dosyta dopřát i při hubnutí. Mají totiž hodně vlákniny a jen málo kalorií. Zároveň jsou zásobárnou minerálů, stopových prvků, vitaminů C a E a provitaminu A. Konzumace různých druhů dýní je výhodná pro všechny, ale zvlášť prospívá diabetikům a obézním. Účinné látky tykví mohou mírnit potíže se slinivkou, zpomalují stárnutí, zlepšují stav pleti, vlasů a nehtů a prospívají kardiovaskulárnímu systému. Semínka jsou bohatá na nenasycené mastné kyseliny, linolovou a olejovou, a obsahují také hodně železa a zinku a pro oči prospěšnou látku lutein. Proto by je všichni měli zařadit do jídelníčku alespoň 3x týdně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Borůvky a ostružiny
Čerstvé i mražené borůvky lze bez nadsázky označit za super potravinu. Vynikají vysokým obsahem antioxidantů, vitaminu C a železa. Díky tomu chrání organizmus před bakteriemi i viry, zpomalují stárnutí, zlepšují imunitu i zrak, léčí zažívací potíže (průjem i zácpu) a působí dobře na močový systém. Velmi podobné účinky mají ostružiny, bohaté na vitaminy C a B, draslík, železo, karoteny a kyselinu listovou. Ostružiny, které teď seženete nejspíš jen kompotované nebo mražené, mají protizánětlivý efekt, působí dobře na kardiovaskulární systém, čistí pleť, mírní menstruační potíže a pomáhají udržovat duševní svěžest.
Mohlo by vás zajímat
Sladkovodní ryby
Kapr, pstruh, cejn, candát… české sladkovodní ryby jsou zdrojem kvalitního masa s vysokým obsahem bílkovin a nízkým zdrojem tuků. Například kapří maso obsahuje ve 100 g necelých 500 kJ, což není nijak mnoho, a zároveň 17 % bílkovin. Pstruh má na 100 g bezmála 600 kJ a 21 g bílkovin. Pravidelná konzumace českých ryb příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu v krvi, tím zlepšuje naše kardiovaskulární zdraví, snižuje krevní tlak, zlepšuje mentální kondici a dokonce mírní deprese a úzkosti.
Saláty a listová zelenina
Hlávkový a římský salát, kadeřávek, mangold či čerstvý špenát patří mezi bohaté zdroje fosforu, železa, vápníku, zinku, vitaminů A, C a B, vlákniny a zeleného barviva chlorofylu. Tento koktejl účinných látek ve vedení právě s chlorofylem posiluje obranyschopnost organismu, mírní zánětlivé procesy v těle, pomáhá ničit viry a bakterie a působí proti stárnutí i proti vzniku nádorového bujení.
Čerstvé bylinky
Oblíbená petrželka, ale i řeřicha, máta, meduňka… Všechny jsou plné vitaminů a cenných minerálů, každá z bylinek „umí“ něco jiného, každá nám však nějak pomáhá. Meduňka zklidňuje a vylepšuje spánek, máta prospívá trávení, řeřicha působí jako přírodní antibiotikum, petrželka vylepšuje trávení. Zařaďte bylinky do svého jídelníčku denně, uvidíte, jak se záhy budete cítit lépe.
Luštěniny
Hnědá i červená čočka, fazole nebo hrách jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin, sacharidů a železa. Díky tomu prospívají trávicímu traktu, snižují riziko vzniku diabetu II. typu, pomáhají při hubnutí, snižují krevní tlak i cholesterol. Dopřejte si je 2-3 x týdně.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Její oficiální a vznešenější název zní sice černá… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
O prdelačce se dá říct, že ji buď nepozřete ani… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
Masopustní akce 2024: Kam se vydat na průvod masek, kde ochutnáte jitrničky a ovar a kde se budou smažit koblihy
Ty největší masopustní oslavy náš čekají sice za… Číst více
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Polévka prdelačka je jednou z tradičních… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Jitrnice nebo jaternice? Poradíme, jak si tuto zabíjačkovou pochoutku připravit
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 10 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 12 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 20 hodinami