Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka, nazývaná také prdelačka, je pokrmem, který na zabíjačce nesmí chybět. Je charakteristická svou chutí i vůní. Můžeme si ji ale také připravit doma, aniž by čuník přišel k úhoně. Poradíme, jak postupovat.
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená k dokonalosti přidáním česneku, který si dáme rovnou do talíře, když máme polévku na stole.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit zabíjačkovou polévku
Naše babičky říkají, že polévka je grunt. A mají pravdu. Polévka nám přináší mnoho benefitů.
- Základem každé polévky je silný vývar. Ten si připravíme uvařením masa a kostí.
- Do vývaru zavaříme vepřovou krev, kterou lze zakoupit u řezníka, a přidáme zvlášť uvařené kroupy. V polévce také můžeme rozvařit jelito nebo červený prejt.
- Polévku dochutíme majoránkou a nakonec přidáme prolisovaný česnek.
Další oblíbenou zabíjačkovou pochoutkou je tlačenka, kterou si můžeme také doma připravit. Následující videorecept poradí, jak na to.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 9 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 13 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Banana split
Přidáno před 23 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Přečtěte si Zobrazit více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
7 vydatných polévek: Zahřejí i zasytí v pošmourných a chladných dnech
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Komentáře