Už jste jedli hovězí s čokoládou? Tyto sladko-slané recepty prostě musíte zkusit!
27. 10. 2020 Vaření
Mleté hovězí s čokoládou, vepřové nudličky s mangem, slanina s javorovým sirupem, nebo jelení steak s rybízem… Už jste vyzkoušeli spojení slané a sladké chuti? Je to mimořádný gastronomický zážitek, když víte, co se k čemu hodí. Poradíme vám!
Drůbeží s broskví i ananasem
Socialistický evergreen byl po revoluci mnohými odmítán, ale v posledních letech se zase s úspěchem vrací. Jemný kuřecí steak s broskví a sýrem dohromady zkrátka chutná báječně. Podobně můžete drůbeží maso kombinovat třeba s ananasem na asijský způsob nebo s meruňkami a rýží jako turecký pilaf. Anebo zkuste kuře nadívané sušenými švestkami, případně krůtu pečenou na jablkách s medem.
Vepřové se švestkami i mangem
Také libové vepřové maso se dá krásně skloubit s různými druhy ovoce. Vepřová panenka je výborná plněná sušenými švestkami a slaninou, ke grilované krkovičce se hodí višňová omáčka nebo hruškové čatní, úspěch mají také vepřové nudličky na asijský způsob s mangem a rýží, bůček při pečení zase můžete potírat meruňkovou marmeládou, anebo jej rovnou péct s jablky. A propos, když už jsme u bůčku, najdete-li odvahu, udělejte si někdy banánové lívanečky s javorovým sirupem doplněné dokřupava opečenou slaninou. Chutná to lépe, než to zní.
Hovězí s čokoládou
Ano, zní to zvláštně, ale jakmile ochutnáte proslulou texaskou specialitu chilli con carne, pochopíte, že čokoláda je právě ta pověstná poslední třešnička na dortu. Dává se jí do jídla sice jen málo, pouhé dvě až tři kostičky, ale svoji roli v něm sehraje i tak. Čokoláda patří také do mexické omáčky mole s kuřecím masem a vůbec se v Mexiku docela dost používá ve vaření. V Británii je pro změnu populární steak s omáčkou čokoládovo-kávovou. Čokoláda se ale také hodí k jehněčímu masu nebo k pečeným vepřovým žebírkům. Zkuste ji třeba použít do marinády!
Zvěřina s brusinkami a perníkem
Zvěřina má výraznou chuť, proto si můžete dovolit ji spojit také s něčím výrazným. Tradičním doplňkem jsou povidla, šípky, navinulá jablka, hodí se k ní i brusinky, ostružiny anebo perníková omáčka či perníkové knedlíky, jelikož právě směs perníkového koření k masu tohoto typu skvěle ladí. Dušené daňčí nebo jelení maso je například skvělé i s rozinkami a rybízem a rybízové želé je univerzálním doplňkem k jakékoliv minutkové úpravě zvěřiny, třeba k srnčím steakům.
Ryby s povidly a mandlemi
Kapr na černo. Česká klasika s kořenovou zeleninou, kde nesmějí chybět ani povidla, rozinky a mandle. Nejoblíbenější česká ryba si rozumí i se zázvorem, ke štice se naopak doporučují pomeranče. Uzený pstruh opět ladí s rybízem nebo výraznou brusinkovou omáčkou. A samozřejmě, k jakékoliv úpravě ryby patří vždycky citron. I kdyby měl být jen jako ozdoba na závěr.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chalupářské fazolky podle Mirka Donutila: Pikantní dobrota s vepřovým masem je do pár minut na stole a přípravu zvládne každý
Český král Karel IV. pořádal velkolepé hostiny, ale nejvíc si stejně pochutnal na obyčejném chlebu s máslem
V čem obalit vanilkové rohlíčky? Úžasné voňavé cukroví dotvoříme nejlépe domácím vanilkovým cukrem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 14 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 16 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 18 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Přečtěte si Zobrazit více
Výborné kynuté těsto na cokoliv: Je báječně vláčné a nadýchané, podle vyzkoušeného receptu ho zvládnete snadno
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
VIDEO: Otestovali jsme tři cenově příznivé pražské restaurace: Lákají na hlavní jídlo za 180 Kč i prvorepublikovou atmosféru