Bílá sobota
Svátek
Bílá sobota je tradičně spojována s koncem čtyřicetidenního půstu. Na stolech se objevuje velikonoční nádivka, zadělává se na mazance, aby následující den, Velikonoční neděli, na žádném stole sladký bochánek nechyběl. Jaké zvyky, tradice a recepty se pojí s Bílou sobotou?
Na Bílou sobotu neplatí taková omezení jako v předchozích dnech. Hlavně by se měla pozornost soustředit na úklid, dále se ale také plete pomlázka, zdobí se vajíčka a pečou se dobroty, jakými jsou například velikonoční mazance. Končí postní doba a následující dny se mají stoly prohýbat.
Během Bílé soboty se nekonají žádné obřady ani mše svatá. Pozornost se upírá k přípravě obřadů Velikonoční vigilie. Podívejte se v následujícím videu, jak na velikonoční nádivku:
Jak připravit velikonoční nádivku
V tento den se podává velikonoční nádivka, jeden z tradičních jarních pokrmů. Recepty na ni po vašich babičkách si uchovávejte na památku, je to poklad. Případně se můžete inspirovat těmi na našem webu. Nádivka by po upečení měla příjemně vonět kořením a uzeným masem. Bývá plná vajec a nasekaných mladých kopřiv. A pokud nemáte mladé kopřivy, jako náhrada poslouží něco zeleného, třeba pažitka nebo petržel.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Bílá sobota?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Snídaňový toust
Přidáno před 54 minutami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 2 hodinami
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 18 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 19 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Ledové matcha latte a frappuccino jako ze Starbucksu: Zelený nápoj z čajového prášku dokonale osvěží a „nakopne“
Pět variant chřestu: Krémová polévka pro labužníky, dokřupava osmažený v těstíčku a luxusní chuť má jako náplň v palačince