Den bagelu
Národní den
Snídaňové pečivo s dírou uprostřed neboli bagel, jehož den připadá v kalendáři na 15. leden, je už poměrně dobře známé i u nás. Populární je zejména ve Spojených státech amerických, jeho původ však lze vystopovat do Polska.
Houska s dírou neboli bagel byla poprvé vytvořena v židovské komunitě v Polsku někdy na počátku 17. století. Slávy se však dočkal za velkou louží a patrně nejznámější jsou newyorské bagely. Pozor, bagel není ani houska, ani preclík, ani chleba – má však od každého trochu. Má hutný, velmi často chlebový vnitřek s křupavou a karamelovou kůrkou na povrchu.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit bagel
Bagel má specifickou přípravu – vaří se i peče. Než jej dáme do trouby, tak se vloží do vroucí vody, což přispěje k tomu, že bude mít lesklý a křupavý povrch. Bagely takto vaříme ve sladké vodě. Ve vroucí vodě je nehcáme minutu nebo dvě. Po vyjmutí je nechte okapat a dejte na plech. Jejich povrch můžete potřít mlékem. Následně je dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 25 minut.
Důležité je také, co dáte na hotový bagel. Chutnají skvěle jen tak namazané máslem nebo se šunkou či salámem. Doporučuje se je potřít čerstvým sýrem či domácí marmeládou. Slouží také k přípravě jednoduchých sendvičů. Bagel à la maltská ftira je opravdovou lahůdkou. "Jednoznačně nejznámější newyorskou klasikou je bagel se smetanovým sýrem, uzeným lososem, kapary a špenátem,“ uvedla pro Toprecepty.cz Kristýna Gabalcová z podniku Bagel Lounge. Dodala, že bagel má tu výhodu, že se dá připravit nasladko i naslano, a to jak samotné těsto, tak i náplň.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den bagelu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 13 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 14 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 15 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 22 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 23 hodinami