

Bagely
Suroviny
- 500 g pšeničné hladké mouky bílé
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 lžíce cukru
- 0,5 kostky kvasnic
- 300 ml vody
Postup přípravy receptu
Z ingrediencí vypracujeme hladké nelepivé těsto (pomohla mi pekárna) a necháme vykynout.
Pak tvoříme válečky, které spojíme do kroužku. Přikryjeme vlhkou utěrkou (důležité, aby těsto neosychalo) a necháme znovu vykynout.
V hrnci uvedeme vodu do varu, ale neměla by vařit moc, jen jemně perlit. Bagely vkládáme po 2-3 kusech pomocí děrované naběračky do vody a povaříme velmi krátce asi půl minutky z každé strany, vaříme bez pokličky.
Okapané bagely pečeme na tukem potřeném plechu v troubě vyhřáté na 220°C asi 15 minut dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: kniha Chléb připravený ručně nebo v domácí pekárně.
Toto bílé pečivo ve tvaru kroužků bylo kdysi každodenním chlebem východoevropských Židů, ale dnes je typické pro New York jako klasická snídaně se žervé.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bagely
-
Jackie79: Jé, díky, jsem ráda, že se recept osvědčil
-
Chuťově dobré, určitě nedělám naposledy. Příště přidám trochu žitné mouky a nějaké to zrníčko do těsta.
Ještě dodám - chuťově připomíná knedlík
-
vypadá to skvěle,vyzkouším,také jsem to jedla v Americe
-
1974andrea: Budu ráda, když vyzkoušíš
-
Tohle na mě juklo z náhodných, Zizalko, to vypadá velmi dobře, to by dětem chutnalo
-
magdalenka: Jo, tak výhled na New York bych si taky dala líbit
Děkuju za komentář i bodík
-
Momentálne je toto u nás hit, do cesta dávam aj trochu oleja. Pred pečením potriem a posypem makom, alebo sezamom. Chutí skvele vlažné, s maslom a džemom, k tomu silné klasické kakao.
A to žervé a losos k tomu je tiež skvelá kombinácia. A výhľad na New York...
Dávam bod! -
Jaru
bod dávám, taky snídáme
a podle fotek lákááá
-
Jarko, už jsem si všimla ,asi to budou ty donuts!!??našla jsem si tu recept o pár stránek dále.Jinak děkuji.
-
Janatka: to nevím, sice do obou řetězců chodím, ale tohoto jsem si nevšimla. Nasladko - nejsou to spíš donuts? Jako smažené koblihy s dírou? Tohle je pečivo jako housky a pod.
-
Sofee: děkuji za reakci a omlouvám se, že jsem ji přehlédla. Já jsem plnila cottage sýrem a bylo to moc dobré
-
Jarko ještě dotaz u nás v lidlu a v penny to prodávají na sladko to je také ono ???jde to, jsou plněné a bez náplně!!??
-
Tak to jsem šťastná, že jsem tento recept našla. Kdysi jsem byla v Americe a tam jsme bagely (bejgly) jedly s Philladelphia cream cheese - což je taková lepší obdoba našeho pomazánkového másla, bych řekla, takže doporučuji namáznout si.
Jinak určitě recept vyzkouším. Díky moc ! -
No, je to klasický recept, bagely se takhle prý dělají (originál jsem nikdy nejedla). V knížce píšou, že důvodem je, aby byla pevnější kůrka
Iveto, vař opravdu velmi krátce, já jsem některé nechala déle a byly dost tuhé
-
Jarko::mám dotázek nevím jestli mi něco uniklo,
ale proč se musí nejprve malinko povařit??Děkuji.Jinak si to ukládám a určitě vyzkouším je to velmi zajímavé.