Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

listopad
15

Den buchet


Den buchet
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den buchet připadá každoročně na 15. listopadu. Buchty s mákem i povidly jsou českou klasikou, po které se mohou mnozí utlouct. Zvláště když je po upečení pocukrujete! Upéct nadýchané buchty patřívalo k základním dovednostem každé dobré hospodyňky. V dnešní době už není pečení buchet tak obtížné, tak proč to nezkusit?

Kynuté, na plechu pečené a povidly, mákem či tvarohem plněné buchty se nazývají také „Honzovky“. Tento neformální název vznikl díky pohádkám, ve kterých hloupý Honza bere toto jídlo v ranci s sebou, když vyráží do světa na zkušenou. Na kynuté klasice české sladké kuchyně si rád smlsne téměř každý.

Co je dobré, věděli už naši předkové a my v téhle lahodné tradici s radostí pokračujeme. Kynuté buchty alias Honzovky jsou bochánky kynutého těsta, plněné nejčastěji tvarohem, mákem, ořechy, povidly… Podívejte se na všechny koláče a buchty.

Jak na kynuté těsto?

Buchty jsou vlastně bochánky kynutého těsta. Kromě již zmíněných náplní, je možné je také plnit ořechy či marmeládou. Jistě vás také hned napadnou dukátové buchtičky se šodó, které jsou oblíbené zvláště u dětí. A mnozí se s nimi setkali ve školních jídelnách.
 
Základem je vytvořit kvalitní kynuté těsto. Kypřené je droždím nebo kvasem a vyznačuje se kyprostí, měkkou houbovitou strukturou a pokud je pečené, křupavou kůrkou. Jak na kynuté těsto vám poradíme v sekci Tipy a triky.
 
Připravené těsto by nemělo být suché a tuhé, zároveň by se nemělo příliš lepit. Po vykynutí těsto zlehka propracujte a rozdělte na kousky. Od toho se bude odvíjet velikost výsledných buchet. Kousky těsta roztáhněte prsty na placičku, do jejichž středu umístěte požadovanou náplň. Dále povytáhněte cípy těsta a pevně je stiskněte k sobě, čímž v těstu náplň uzavřete. Snažte se, ať je buchta dokonale uzavřena a náplň se z ní nedostane ven. Připravené buchty dejte do vymaštěného pekáčku. Skládejte je spojem dolů a kousek od sebe. Jak budou kynout, tak se spojí. Potřete je ku potřeme rozpuštěným tukem nejen svrchu, ale i mezi sebou, to proto, abychom buchty po upečení od sebe jen odtrhli, ale neroztrhli.

Kdo by neměl promeškat Den buchet?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více