Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

České buchty (balenky, honzovky) plněné mákem, tvarohem nebo povidly či dobrou domácí marmeládou známe ze spousty českých pohádek o hloupém Honzovi nebo pak zcela zblízka, z babiččiny kuchyně. Jak je zabalit, aby náplň nevytekla?

Kynuté těsto je základ

Základem je dobré kynuté těsto. Nemělo by být suché a tuhé, ale ani takové, že se bude jodně lepit ke stolu i rukám. Máme-li takový osvědčený recept, připravíme (uhněteme) těsto a zakryté proti osychání ho necháme podle receptu nakynout (obvykle to trvá něco kolem hodiny).

Vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme a rozdělíme na kousky - bývají různě veliké tak, jak se pečou různě velké i tyto buchty. Rozdíly ve velikosti jsou dány nejen oblastí, odkud recept pochází, ale velice často i rodinnými tradicemi.

Kousky těsta prsty roztáhneme na placičku, doprostřed dáme náplň - raději trochu tužší, protože ta měkčí, volnější se hůře balí - a povytahováním cípů těsta a jejich pevným stisknutím k sobě náplň v těstě zcela uzavřeme. Snažte se, aby náplň nepotřísnila okraje placičky těsta, protože ty se pak k sobě nebudou lepit. Takto špatně uzavřená buchta při pečení vyteče a výsledek je nejen nevzhledný, ale je potřeba důkladněji čistit pekáč, ve kterém se náplň připekla.

Jak naskládat buchty do pekáčku?

Správně zabalené buchty naskládáme do dobře vymaštěného (sádlem, máslem) pekáčku spojem dolů a kousek od sebe, kynutím a pečením se spojí. Všechny buchty v pekáčku potřeme rozpuštěným tukem nejen svrchu, ale i mezi sebou, to proto, abychom buchty po upečení od sebe jen odtrhli, ale neroztrhli.

Necháme je vykynout a upečeme podle pokynů v receptu. Zcela stejně plníme i koláče. Není to nijak těžké, viďte?

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky