Den javorového sirupu
Národní den
Den javorového sirupu připadá na 17. prosince. Jeho blahodárné účinky znaly již severoamerické indiánské kmeny, ale i dnes se těší velké oblibě. Skvělý je jako sladidlo do čaje či kávy a pokapeme-li jím palačinky či lívance, jejich chuť dosáhne úplně jiného rozměru.
Javorový sirup je přírodní sladidlo, získávané z mízy javorů (nejčastěji javoru cukrového), která se pak postupným zahříváním a svařováním zahušťuje na potřebnou konzistenci. Obsahuje sacharózu a fruktózu, má nižší energetickou hodnotu a glykemický index než cukr, o mnoho dietnější však není, takže bychom to s jeho konzumací neměli přehánět.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou typy javorových sirupů
Jednotlivé druhy javorových sirupů se neliší jen barvou, ale také chutí – nejjemnější je sirup světlý, který nese označení Grade A. Můžeme s ním sladit kávu a čaj, pro svou vynikající příjemně oříškovou chuť se skvěle hodí i na polévání palačinek či lívanců, zmrzlinových pohárů nebo jiných dezertů. Oproti tomu, tmavší javorový sirup s označením Grade C je chuťově výraznější, proto se používá spíše do marinád k nakládání masa na gril nebo do různých masových směsí, kterým dodá zajímavou, jemně karamelovou chuť.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den javorového sirupu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 41 minutami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 1 hodinou
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 1 hodinou
Ananasové kytičky
Přidáno před 6 hodinami
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 7 hodinami
Caesar salát wrap
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Jak oslavit Den otců? Máme pro vás tipy na dobroty, které zaručeně potěší tatínky i dědečky
Freddie Mercury byl v jídle skromný. Miloval ale všechno ostré, chilli chtěl i v míchaných vajíčkách