Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

leden
9

Den meruněk


Den meruněk
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den meruněk připadá každoročně na 9. ledna. Jde o velmi oblíbené a mimořádně chutné ovoce, které navíc prospívá našemu zdraví. Jíme je syrové, připravujeme z nich kompoty či džemy, skvěle je uplatníme v dezertech a moučnících. 

Meruňky se hodí skvěle do moučníků. Na výběr jsou třeba koláče s kypřícím práškem, kynuté buchty na plech či moučníky s tvarohem. Toto oblíbené ovoce používáme také ke zdobení kaší, pudinků a pohárů. Mohou být součástí ovocných salátů. Používáme je také do mixovaných koktejlů. Hodí se i na přípravu domácí zmrzliny

Moučníky

V naší zemi byly moučníky vždy velmi oblíbené. Přestože se snažíme přiklánět ke zdravější stravě, na sladkou tečku nezapomínáme ani dnes. Mezi tradiční oblíbence ke kávě patří bezpochyby bábovka,… Podívejte se na všechny moučníky.

Jak zpracovat meruňky

Meruňky jsou nejlepší čerstvé, přebytky můžeme jednoduše zachovat na zimu. Ideální k zavařování jsou pevné plody. Rozkrojíme je na polovinu a odpeckujeme. Pokud máme přezrálé meruňky, které však ještě neutrpěly žádnou újmu, můžeme z nich vyrobit džem nebo marmeládu. 

Přebytek meruněk můžeme také pro pozdější použití zmrazit. K mražení používáme pevné a pěkně vyzrálé plody, které rozkrojíme na poloviny nebo i na menší části a uložíme je do mikrotenových sáčků. Mražené meruňky používáme hlavně do bublanin a různých koláčů, jsou vhodné i do nákypů a ovocných knedlíků.

Toto ovoce se dá také výborně sušit. Sušené meruňky jsou ceněné pro obsah železa. K sušení je výhodné použít domácí elektrickou sušičku.
 

Kdo by neměl promeškat Den meruněk?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více