Den vaječného koňaku
Národní den
Vaječný koňak slaví svůj den 24. prosince. Každý z nás ho určitě ochutnal alespoň jednou v životě. Hustý sladký alkoholický nápoj má nádherně žlutou barvu a úžasně voní vanilkou. Ale nehodí se jen k pití - je důležitou surovinou i při pečení, při výrobě likérových špiček bychom se bez něj neobešli.
Většinou je připravený z kondenzovaného mléka, smetany, žloutků a alkoholu (nejčastěji rum, brandy nebo vodka), je oslazený cukrem a provoněný vanilkou. V západní Evropě vaječný koňak s oblibou připravovali už ve středověku, a dodnes ho pijeme při různých oslavách. Obvykle se podává vychlazený, ale může být součástí horkých nápojů a koktejlů (alžírská káva, bombardino), přidává se do moučníků (koňakové špičky, bábovka ad.). Možná nejvíce je ale spojen s vánočním obdobím, pro které si většina lidí připravuje tento likér podle vlastní, rodinné receptury.
Jak připravit vaječný koňak
Také u nás najdete na vaječný koňak velké množství receptů, některé jsou dokonce vhodné i pro děti, kterých se Vánoce dotýkají nejvíce, a vyrobeny bez obsahu alkoholu. Stačí si jen vybrat a už můžete začít připravovat tuto sladkou dobrotu! Ať už zvolíte variantu s alkoholem nebo bez něj, jednou ze základních surovin pro výrobu vaječného koňaku je kondenzované mléko. Podle tohoto návodu si jej vyrobíte snadno doma, a vyjde ještě levněji, než to koupené v obchodě.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den vaječného koňaku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 10 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 12 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 14 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 15 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 18 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve: Šťavnaté jemné masíčko ve smetanové omáčce skvěle ladí s kolínky