Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slazené kondenzované mléko
Zdroj: Freepik, azerbaian_stockers

Kondenzované mléko je oblíbenou surovinou do krémů používaných při výrobě cukroví nebo do vánočního likéru. Je to nejen díky skvělé chuti, ale také trvanlivosti při delším ponechání v pokojové teplotě. Aktuální cena slazeného zahuštěného mléka však není pro nákup ve větším objemu příznivá. Vyrobit si ho ale můžete jednoduše doma a ušetřit tak na jedné plechovce minimálně 25 korun.

Kupované versus domácí kondenzované mléko

Domácí slazené zahuštěné mléko má téměř totožné složení, jako to kupované, rozdíl ale pocítíte v peněžence. Zatímco konzervu o hmotnosti 400 g pořídíte, když není v akci, přibližně za 70 korun, stejné množství domácího produktu vás vyjde i s energiemi na maximálně na asi 45 korun (mléko 20,-, cukr 9,-, máslo 12,-, energie 4,-) a to pouze v případě, že nevychytáte slevovou akci na mléko, cukr nebo máslo. Budete-li mít štěstí, vyjde domácí kondenzované mléko ještě levněji.

A ještě dva benefity domácí výroba kondenzovaného mléka přináší. Množstvím cukru můžete libovolně ovlivnit jeho sladkost a přidáním další ingredience lze získat ochucené zahuštěné mléko, které nikde nekoupíte.

Výroba slazeného zahuštěného mléka

Na přípravu stejného množství, jaké poskytuje plechovka z obchodu, budete potřebovat 800 ml plnotučného mléka, 250 g krupicového cukru a 50 g másla. Dále si připravte hrnec nebo hlubší pánev s nepřilnavým povrchem a metličku. Jak na to?

Do hrnce nalijte mléko, rozmíchejte v něm cukr a přidejte kousky másla. Za občasného promíchání přiveďte k varu a vařte při nízké teplotě asi 35 minut. Účelem pomalého vaření je, aby se odpařila voda, ale směs se nepřipálila. Během vaření často prošlehávejte metličkou a stírejte sražené mléko ze stěn hrnce. Zahřáté kondenzované mléko bude i po půl hodině stále tekuté, po vychladnutí a uložení do lednice však zhoustne na požadovanou konzistenci.

Ochucené kondenzované mléko

Zahuštěné mléko lze ke konci vaření ochutit podle vašich preferencí. Můžete přidat pár kapek mandlového nebo vanilkového extraktu, lžíci prosátého holandského kakaa, trochu silné kávy, mletou skořici, kokos, rozpuštěnou čokoládu, tekutý karamel nebo ovocný prášek, který seženete na internetu.

Vánoční cukroví s kondenzovaným mlékem

Máte rádi kokosové Raffaello kuličky s mandlí uvnitř? Jejich příprava je velmi jednoduchá a tento druh oblíbeného vánočního cukroví stihnete i na poslední chvíli. Uchovává se v lednici, kde vydrží přibližně týden. Výborná je i kokosová roláda s marcipánem, kterou po zatuhnutí nakrájíte na kolečka. A do třetice kokosovo-mléčného souznění můžete vyzkoušet kokosky jen ze dvou ingrediencí. Smíchejte 400 g slazeného kondenzovaného mléka a 200 g kokosu a na plech vyložený pečicím papírem tvořte malé kopečky pomocí lžičky. V troubě vyhřáté na 200 °C jim stačí 4 – 5 minut.

Na karamelové košíčky můžete použít domácí kondenzované mléko ochucené karamelem. Kombinaci křehkého těsta, sladkého krému a čokoládové polevy nikdo neodolá. Stejný krém můžete použít i na jiné druhy - například trubičky, slepované cukroví, náplň do včelích úlů aj.

Na vánočním stole budou vypadat krásně i tyto křehké sušenky, kterým můžete dát jakoukoli podobu.

Vánoční likéry

Sladké likéry pro dospělé k Vánocům patří stejně jako cukroví. I zde využijete domácí kondenzované mléko, proto nezapomeňte umíchat větší dávku. Patří jak do tradičního vaječného likéru, tak i do domácího Baileys, které lze dále vylepšit rozpuštěnými ledovými kaštany, ochuceným pudinkem, silnou kávou nebo vanilkou. Slaďoučký likér je také skvělým dárkem pro vaše blízké nebo kolegy z práce.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

martina5055 martina5055

22. 11. 2022 23:07

<3

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více