Domácí vepřová šunka
Pokud chcete mít opravdu poctivou šunku s vysokým obsahem masa, tak musíte sáhnout hluboko do kapsy a nebo si ji připravit doma. Doporučujeme druhou variantu, a proto vám ukážeme, jak na to. Uvařte si s naším receptem lahodnou vepřovou šunku.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 4 720 kJ / 1 128 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 210,00 g |
Tuky | 32,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 521 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Šunku lze vařit i v pomalém hrnci. Do syrové směsi lze přidat koření dle chuti, i pepř celý...Záleží na chuti každého z vás. Maso dávám do domácí pekárny jen na míchání, během kterého přidávám sůl a vodu. Když je nádoba na šunku plná, tak je dobré s ní trošku zabouchat o zem, aby maso sedlo a šunka se netrhala.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 10. 2019 18:57
BILKOVAI: Chci se zeptat , vložit do horké vody ten sáček se šunkou?
23. 3. 2019 13:50
Také jí dělám. Vařím ji při teplotě 80°C, při této teplotě odskakují ode dna bublinky, var šunce vadí. Vařím ji 2 hodiny od bodu varu. Nechám ji v nádobě vychladnout, pak ji potřu bílkem rošlehaným se sladkou paprikou a udím studeným kouřem pomalu 4-5 hodin. Je vynikající také z králíka.
9. 1. 2018 12:58
Domácí šunka je vynikající,taky ji dělávám..
4. 5. 2017 08:05
Ivo: Šunka většinou pustí vodu, když se to přepískne s teplotou. Jinak, šunka vždycky pustí vodu, není to na závadu. Ovšem suchá jak cesta by být neměla. Ale: zase je potřeba si uvědomit, že někteří velkovýrobci dávají do směsí různé přísady, které dokážou v mase udržet co nejvíce vody. Pak dělá šunka dojem šťavnatosti, ovšem za ceny vysokého podílu vody.
https://www.domaci-sunkovar.cz/
https://www.domaci-sunkovar.cz/
22. 2. 2017 22:55
Šunka mi po uvaření a vychladnutí pustila vodu a zdá se mi suchá, nějaká rada?
7. 1. 2017 16:15
Květa:
Ano, z prsíček je sušší, šťavnatější je ze stehen. Teplota stačí mezi 70 - 75 stupni C. Měřím vodu, není třeba propichovat šunku teploměrem. Vařím dvě hodiny od vyrovnání poklesu vložením šunkovaru, uvařené rychle zchladím pod tekoucí vodou, pak odpočinout v chladničce několik hodin. Podle chutí manželky jen trochu Pragandy, zbytek sůl do dvaceti gramů solí na kilo, lžička cukru, pár otočení mlýnkem s pepřem do směsi. Jinak nic.
Ano, z prsíček je sušší, šťavnatější je ze stehen. Teplota stačí mezi 70 - 75 stupni C. Měřím vodu, není třeba propichovat šunku teploměrem. Vařím dvě hodiny od vyrovnání poklesu vložením šunkovaru, uvařené rychle zchladím pod tekoucí vodou, pak odpočinout v chladničce několik hodin. Podle chutí manželky jen trochu Pragandy, zbytek sůl do dvaceti gramů solí na kilo, lžička cukru, pár otočení mlýnkem s pepřem do směsi. Jinak nic.
14. 4. 2016 15:50
Dobrý den,
dnes jsem si naložila maso na šunku tentokrát vepřové. Poprvé jsem ji dělala z kuřecích prsou a bez rychlosoli, byla výborná, jen trochu susší. Tak jsem zvědavá na tu vepřovou. Ono opravdu záleží na teplotě, mám šunkovar s vnitřním teploměrem, udržovala jsem teplotu v mase na 75 - 80 asi těch 90 minut.
dnes jsem si naložila maso na šunku tentokrát vepřové. Poprvé jsem ji dělala z kuřecích prsou a bez rychlosoli, byla výborná, jen trochu susší. Tak jsem zvědavá na tu vepřovou. Ono opravdu záleží na teplotě, mám šunkovar s vnitřním teploměrem, udržovala jsem teplotu v mase na 75 - 80 asi těch 90 minut.
11. 4. 2016 13:26
maris: děkuji, tu tam děda nikdy dřív nedával, zkusím to s tím
11. 4. 2016 12:23
Alex: tu růžovou barvu dělá v uzeninách rychlosůl / nebo taky se říká řeznická sůl / , která se nyní prodává pod názvem Praganda, např. v drogeriích Teta. Autorka ji uvádí i v tomto receptu
11. 4. 2016 12:05
Zdravím, chci se optat, dělám šunku doma několik let dle receptu mého pradedy řezníka. Bohužel vždy má šunka jakoby šedivou barvu a ne tu pěknou růžovou. Chuťově je výborna, ale vzhledově neee. Pradedy se už nezeptam kde celou dobu dělám chybu. Používám vepřové maso.
24. 2. 2016 20:38
chtěl bych se zeptat pokud dám šunkovar od teska do elekrické trouby na 80 stuňů nestane se s ním nic bylo by to výhodné nemusela by se hlídat teplota
23. 2. 2016 16:46
Já dávám sůl 1 lžičku pragandy a jednu normální soli. Je jako na fotce. Jedla jsem i šunku bez rychlosoli , ale nedá se to srovnat. Bylo to jen vařené maso Vím, píšete že je škodlivá, ale v obchodě ji koupíte mnohem hnusnější a škodlivější. A s rychlosolí, takže nelituji. pro zdraví si dám mrkev a né šunku, tu jím pro chuť
16. 2. 2016 11:08
Děláme ji taky, ale rozhodně bez rychlosoli, je rakovinotvorná. Bez ní má sice šunka jinou barvu, ale rozhodně je zdravá.
11. 1. 2016 09:15
od trouby: Touto cestou ti děkuji za inspiraci a návod "jak na to".
11. 1. 2016 09:12
Luděk: Šunkovar Tescoma (jeho teploměr) měří přiloženým teploměrem teplotu vody vně šunkovaru. Ze zkušenosti vím, že teplota masa uvnitř šunkovaru dosáhne požadované teploty 75-85°C po cca 90 minutách. Až po dosažení této teploty (masa) se počítá čas na jeho tepelnou úpravu. Šunkovar, který používám já umožňuje měření "vnější" (to je ale nezajímavé), tak i "vnitřní" teploty masa v šunkovaru. Ty jsi měřil teplotu vody, nikoli teplotu masa a v tom je ten problém.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 12 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 13 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 13 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 13 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 15 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Moanka uvařila před 49 minutami
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 6 hodinami
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 6 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 7 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 8 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 8 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 8 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 10 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: šunka recept šunkovar recepty forma na šunku recept na šunku jak se dělá domácí šunka šunka šunka ze šunkovaru recept šunka ze šunkovaru šunkovar recepty do šunkovaru šunka z šunkovaru petr havlíček domácí šunka recept vepřová šunka šunkovač recept na šunku v šunkovaru vepřová šunka recept lis na šunku recept šunka dušena šunka recept recepty na šunku
Suroviny: maso vepřové, rychlosůl, voda
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
105 názorů