Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva
Domácí šunku můžete připravit i bez šunkovaru. Odměnou za trpělivost při zdlouhavější přípravě vám bude zavařená vepřová šunka, která vydrží delší dobu a využijete ji do spousty pokrmů.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
5 sklenic o objemu 330 ml
Nutriční hodnoty
Energie | 6 156 kJ / 1 471 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 252,10 g |
Tuky | 38,40 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 480 mg |
Sodík | 8,63 g |
Sůl | 16,20 g |
Sacharidy | 29,31 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj receptu: Vaříme a udíme doma.
Použila jsem sklenice od vepřového masa zakoupeného v Lídlu, ale tyto sklenice jdou zakoupit i samostatně v Domácích potřebách. Mají rovné stěny, což je důležité pro následné vyklopení hotové šunky, jsou o objemu 330 ml. V kuchařce se píše, že takto připravená šunka je typickou polokonzervou. Takže se musí uchovávat v chladu a je určena k rychlejší spotřebě, než třeba maso opakovaně sterilované při 100°C.
Možná recept uvítají ti, kteří nevlastní šunkovar. Nebo kdo ho sice má, ale nepotřebuje najednou kilogram šunky. Jedna sklenice obsahuje zhruba 230 g šunky. Takže můžeme mít zásobu a postupně je otvírat dle potřeby. Šunka je ve sklenicích soudržná, jen je třeba masovou směs důkladně prohníst, až je lepkavá a pak dobře utlačit. Používám dřevěný tlouk, který překryji potr. fólií nebo mikrotenem, ať pak mám usnadněné jeho umývání.
Šunku půjde takto vyrobit i z kuřecího masa, pro šťavnatost nejraději používám kuřecí stehenní maso.
Množství soli nebo poměry si může každý upravit podle sebe. Na 1kg masa se celkem většinou dává od 20 do 24 g soli. Tím je myšleno jak obyčejná sůl, tak i s Pragandou dohromady v různém poměru. Tady je použito 1,2 kg masa a celkově 25 g soli. Samozřejmě, že se může množství i snížit. Praganda jde solí nahradit, ale šunka nebude růžová, ale spíš šedivá a bude mít i jinou chuť. Ale zase opačně, místo obyčejné soli se může použít pouze Praganda. Každý má možnost výběru. :-) Praganda je k dostání v drogeriích, např. drogerii Teta.
Budu moc ráda za vaše zkušenosti a názory, jestli takto někdo šunku připravuje. Hlavně by mě zajímala trvanlivost. Polokonzerva by měla vydržet půlrok, za předpokladu uchování v chladničce.
DODATEK: Vrátila jsem se po čase k receptu s tím, že opravdu v chladničce vydrží až 7 měsíců. Déle jsem uchovávat nezkoušela.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 5. 2020 10:05
22. 4. 2020 19:28
22. 4. 2020 19:22
Já utahuji s citem - ono se to ještě přicucne
Pokud nejde povolit, tak 2x, 3x klepnu hranou víčka přes utěrku o podložku
22. 4. 2020 19:02
22. 4. 2020 11:25
13. 1. 2020 11:38
11. 1. 2020 18:33
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 32 minutami
Mandlové šneky
Přidáno před 12 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 13 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 15 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Právě bylo uvařeno:
Jarní křupavý salát
clova uvařila před 50 minutami
Sváteční koláčky
hkleslova@seznam.cz uvařil před 1 hodinou
Vepřové na žampionech, kari a smetaně
RenKa73 uvařila před 3 hodinami
Chřest s jahodami a mozzarelou
bludicky uvařila před 3 hodinami
Zeleninové lívanečky
vendyb uvařila před 3 hodinami
Toastová pizza v troubě
Duchy29 uvařila před 3 hodinami
Rybízovo-jogurtový koktejl
jankohrasko uvařila před 4 hodinami
Oříškovočokoládové sušenky
PunkyLucik uvařila před 4 hodinami
Sekaná v anglické slanině
eliskac uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
Další recepty
Tématické fráze: domácí šunka do sklenice domácí medová šunka recept šunka ve sklenici domaci veprova sunka šunka do sklenic jak uchovávat maso ve skle recept na domácí šunku ve sklenici veprova sunka domácí šunka ve ve sklenici do. aci šunka domaci sunka ve sklenici šunka do sklenice recept na šunku ve ve sklenici sulc se šunkou vepřová šunka do sklenice šunka konzerva domaci sulc do skla domácí šunka bez soli domácí šunka recept domácí šunka recepty dosklenic
Suroviny: maso vepřové, sůl, praganda, med tekutý, voda
Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5YrY
22 názorů