Domácí vepřová šunka

MrazovaJa Kuchařka:

Doba přípravy: 2 hodiny PT2H00M Vepřové maso 102 názorů

527

Suroviny

1 kg vepřového masa (kuřecí, krůtí, králičí, atd.)
2 lžičky rychlosoli pragandy
cca 1dl vody
Recept si zatím oblíbilo 27 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si cca 1 kg masa (vepřové, kuřecí, krůtí, králičí, atd.), formu na šunku (šunkovar), 2 lžičky pragandy (rychlosůl) a cca 1dl vody.

  2. Maso nakrájíme na kostičky, dáme do robotu na hnětení (zapneme), pomaličku přisypeme pragandu a postupně přilíváme vodu (maso nesmí ve vodě plavat – až se vpije do masa, přilijeme další drobek).

  3. Připravíme si formu do které jsme si mezitím vložili igelit. sáček a až se kolem kousků masa vytvoří takové „blátíčko“, naplníme formu onou „hmotou“, kterou po uzavření dáme cca na 24 hodin do ledničky.

  4. Druhý den formu vaříme postupným zvyšováním teploty na 75°C. Od této doby vaříme zhruba 90 minut, kde by se teplota měla pohybovat v rozmezí zhruba od 75C do 80°C.

  5. Po uvaření formu vložíme do studené vody a šunku tím jakoby šokem zchladíme.

  6. Šunku z formy vyjmeme a dáme pořádně vychladit.

  7. Po úplném vychladnutí krájíme a podáváme.

Poznámka

Šunku lze vařit i v pomalém hrnci. Do syrové směsi lze přidat koření dle chuti, i pepř celý...Záleží na chuťi každého z Vás :-)Maso dávám do domácí pekárny jen na míchání, během kterého přidávám sůl a vodu. Když je nádoba na šunku plná, tak je dobré s ní trošku zabouchat o zem, aby si maso sedlo a šunka se netrhala.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 234 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí vepřová šunka

  • Roman Roman(neregistrovaný)

    Ivo: Šunka většinou pustí vodu, když se to přepískne s teplotou. Jinak, šunka vždycky pustí vodu, není to na závadu. Ovšem suchá jak cesta by být neměla. Ale: zase je potřeba si uvědomit, že někteří velkovýrobci dávají do směsí různé přísady, které dokážou v mase udržet co nejvíce vody. Pak dělá šunka dojem šťavnatosti, ovšem za ceny vysokého podílu vody.
    https://www.domaci-sunkovar.cz/

    Odpovědět

  • Ivo Ivo(neregistrovaný)

    Šunka mi po uvaření a vychladnutí pustila vodu a zdá se mi suchá, nějaká rada?

    Odpovědět

  • jura-p jura-p

    Květa:
    Ano, z prsíček je sušší, šťavnatější je ze stehen. Teplota stačí mezi 70 - 75 stupni C. Měřím vodu, není třeba propichovat šunku teploměrem. Vařím dvě hodiny od vyrovnání poklesu vložením šunkovaru, uvařené rychle zchladím pod tekoucí vodou, pak odpočinout v chladničce několik hodin. Podle chutí manželky jen trochu Pragandy, zbytek sůl do dvaceti gramů solí na kilo, lžička cukru, pár otočení mlýnkem s pepřem do směsi. Jinak nic.

    Odpovědět

  • Květa Květa(neregistrovaná)

    Dobrý den,
    dnes jsem si naložila maso na šunku tentokrát vepřové. Poprvé jsem ji dělala z kuřecích prsou a bez rychlosoli, byla výborná, jen trochu susší. Tak jsem zvědavá na tu vepřovou. Ono opravdu záleží na teplotě, mám šunkovar s vnitřním teploměrem, udržovala jsem teplotu v mase na 75 - 80 asi těch 90 minut.

    Odpovědět

  • Alex Alex(neregistrovaný)

    maris: děkuji, tu tam děda nikdy dřív nedával, zkusím to s tím :-):yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Alex: tu růžovou barvu dělá v uzeninách rychlosůl / nebo taky se říká řeznická sůl / , která se nyní prodává pod názvem Praganda, např. v drogeriích Teta. Autorka ji uvádí i v tomto receptu;-)

    Odpovědět

  • Alex Alex(neregistrovaný)

    Zdravím, chci se optat, dělám šunku doma několik let dle receptu mého pradedy řezníka. Bohužel vždy má šunka jakoby šedivou barvu a ne tu pěknou růžovou. Chuťově je výborna, ale vzhledově neee. Pradedy se už nezeptam kde celou dobu dělám chybu. Používám vepřové maso.

    Odpovědět

  • Karel Karel(neregistrovaný)

    chtěl bych se zeptat pokud dám šunkovar od teska do elekrické trouby na 80 stuňů nestane se s ním nic bylo by to výhodné nemusela by se hlídat teplota

    Odpovědět

  • mikmarka mikmarka

    Já dávám sůl 1 lžičku pragandy a jednu normální soli. Je jako na fotce. Jedla jsem i šunku bez rychlosoli , ale nedá se to srovnat. Bylo to jen vařené maso :-( Vím, píšete že je škodlivá, ale v obchodě ji koupíte mnohem hnusnější a škodlivější. A s rychlosolí, takže nelituji. :yes::yes::yes::-*:-* pro zdraví si dám mrkev a né šunku, tu jím pro chuť

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    Děláme ji taky, ale rozhodně bez rychlosoli, je rakovinotvorná. Bez ní má sice šunka jinou barvu, ale rozhodně je zdravá.

    Odpovědět

  • Prpcek Prpcek

    od trouby: Touto cestou ti děkuji za inspiraci a návod "jak na to". :yes:

    Odpovědět

  • Prpcek Prpcek

    Luděk: Šunkovar Tescoma (jeho teploměr) měří přiloženým teploměrem teplotu vody vně šunkovaru. Ze zkušenosti vím, že teplota masa uvnitř šunkovaru dosáhne požadované teploty 75-85°C po cca 90 minutách. Až po dosažení této teploty (masa) se počítá čas na jeho tepelnou úpravu. Šunkovar, který používám já umožňuje měření "vnější" (to je ale nezajímavé), tak i "vnitřní" teploty masa v šunkovaru. Ty jsi měřil teplotu vody, nikoli teplotu masa a v tom je ten problém. :-D

    Odpovědět

  • Luděk Luděk(neregistrovaný)

    dělal jsem v šunkovaru TESCOMA vepřovou šunku přesně podle návodu,ale po dvou hodinách vaření při75-80'C a po vyndání šunky po schlazení,byla šunka silně nedovařená,ve středu přímo syrová.:-(

    Odpovědět

  • Roman Roman(neregistrovaný)

    Tu chuť dává šuce sůl a něco sladkého. Tedy med nebo cukr.
    www.domaci-sunkovar.cz :yes:

    Odpovědět

  • Ospala Ospala(neregistrovaná)

    Chantal09 a nepřešvihla jste stupně? Šunka se vaří max na 80°C a to je teda fakt strop, jak ho překročíte, tak Vám z toho vznikne vařené maso. Úplně nejideálnější je udržet těch 75°C.

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo