Domácí vepřová šunka

MrazovaJa Kuchařka:

Doba přípravy: 2 hodiny PT2H00M Vepřové maso 102 názorů

528

Suroviny

1 kg vepřového masa (kuřecí, krůtí, králičí, atd.)
2 lžičky rychlosoli pragandy
cca 1dl vody
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si cca 1 kg masa (vepřové, kuřecí, krůtí, králičí, atd.), formu na šunku (šunkovar), 2 lžičky pragandy (rychlosůl) a cca 1dl vody.

  2. Maso nakrájíme na kostičky, dáme do robotu na hnětení (zapneme), pomaličku přisypeme pragandu a postupně přilíváme vodu (maso nesmí ve vodě plavat – až se vpije do masa, přilijeme další drobek).

  3. Připravíme si formu do které jsme si mezitím vložili igelit. sáček a až se kolem kousků masa vytvoří takové „blátíčko“, naplníme formu onou „hmotou“, kterou po uzavření dáme cca na 24 hodin do ledničky.

  4. Druhý den formu vaříme postupným zvyšováním teploty na 75°C. Od této doby vaříme zhruba 90 minut, kde by se teplota měla pohybovat v rozmezí zhruba od 75C do 80°C.

  5. Po uvaření formu vložíme do studené vody a šunku tím jakoby šokem zchladíme.

  6. Šunku z formy vyjmeme a dáme pořádně vychladit.

  7. Po úplném vychladnutí krájíme a podáváme.

Poznámka

Šunku lze vařit i v pomalém hrnci. Do syrové směsi lze přidat koření dle chuti, i pepř celý...Záleží na chuťi každého z Vás :-)Maso dávám do domácí pekárny jen na míchání, během kterého přidávám sůl a vodu. Když je nádoba na šunku plná, tak je dobré s ní trošku zabouchat o zem, aby si maso sedlo a šunka se netrhala.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 279 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí vepřová šunka

  • Roman Roman(neregistrovaný)

    Ivo: Šunka většinou pustí vodu, když se to přepískne s teplotou. Jinak, šunka vždycky pustí vodu, není to na závadu. Ovšem suchá jak cesta by být neměla. Ale: zase je potřeba si uvědomit, že někteří velkovýrobci dávají do směsí různé přísady, které dokážou v mase udržet co nejvíce vody. Pak dělá šunka dojem šťavnatosti, ovšem za ceny vysokého podílu vody.
    https://www.domaci-sunkovar.cz/

    Odpovědět

  • Ivo Ivo(neregistrovaný)

    Šunka mi po uvaření a vychladnutí pustila vodu a zdá se mi suchá, nějaká rada?

    Odpovědět

  • jura-p jura-p

    Květa:
    Ano, z prsíček je sušší, šťavnatější je ze stehen. Teplota stačí mezi 70 - 75 stupni C. Měřím vodu, není třeba propichovat šunku teploměrem. Vařím dvě hodiny od vyrovnání poklesu vložením šunkovaru, uvařené rychle zchladím pod tekoucí vodou, pak odpočinout v chladničce několik hodin. Podle chutí manželky jen trochu Pragandy, zbytek sůl do dvaceti gramů solí na kilo, lžička cukru, pár otočení mlýnkem s pepřem do směsi. Jinak nic.

    Odpovědět

  • Květa Květa(neregistrovaná)

    Dobrý den,
    dnes jsem si naložila maso na šunku tentokrát vepřové. Poprvé jsem ji dělala z kuřecích prsou a bez rychlosoli, byla výborná, jen trochu susší. Tak jsem zvědavá na tu vepřovou. Ono opravdu záleží na teplotě, mám šunkovar s vnitřním teploměrem, udržovala jsem teplotu v mase na 75 - 80 asi těch 90 minut.

    Odpovědět

  • Alex Alex(neregistrovaný)

    maris: děkuji, tu tam děda nikdy dřív nedával, zkusím to s tím :-):yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Alex: tu růžovou barvu dělá v uzeninách rychlosůl / nebo taky se říká řeznická sůl / , která se nyní prodává pod názvem Praganda, např. v drogeriích Teta. Autorka ji uvádí i v tomto receptu;-)

    Odpovědět

  • Alex Alex(neregistrovaný)

    Zdravím, chci se optat, dělám šunku doma několik let dle receptu mého pradedy řezníka. Bohužel vždy má šunka jakoby šedivou barvu a ne tu pěknou růžovou. Chuťově je výborna, ale vzhledově neee. Pradedy se už nezeptam kde celou dobu dělám chybu. Používám vepřové maso.

    Odpovědět

  • Karel Karel(neregistrovaný)

    chtěl bych se zeptat pokud dám šunkovar od teska do elekrické trouby na 80 stuňů nestane se s ním nic bylo by to výhodné nemusela by se hlídat teplota

    Odpovědět

  • mikmarka mikmarka

    Já dávám sůl 1 lžičku pragandy a jednu normální soli. Je jako na fotce. Jedla jsem i šunku bez rychlosoli , ale nedá se to srovnat. Bylo to jen vařené maso :-( Vím, píšete že je škodlivá, ale v obchodě ji koupíte mnohem hnusnější a škodlivější. A s rychlosolí, takže nelituji. :yes::yes::yes::-*:-* pro zdraví si dám mrkev a né šunku, tu jím pro chuť

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    Děláme ji taky, ale rozhodně bez rychlosoli, je rakovinotvorná. Bez ní má sice šunka jinou barvu, ale rozhodně je zdravá.

    Odpovědět

  • Prpcek Prpcek

    od trouby: Touto cestou ti děkuji za inspiraci a návod "jak na to". :yes:

    Odpovědět

  • Prpcek Prpcek

    Luděk: Šunkovar Tescoma (jeho teploměr) měří přiloženým teploměrem teplotu vody vně šunkovaru. Ze zkušenosti vím, že teplota masa uvnitř šunkovaru dosáhne požadované teploty 75-85°C po cca 90 minutách. Až po dosažení této teploty (masa) se počítá čas na jeho tepelnou úpravu. Šunkovar, který používám já umožňuje měření "vnější" (to je ale nezajímavé), tak i "vnitřní" teploty masa v šunkovaru. Ty jsi měřil teplotu vody, nikoli teplotu masa a v tom je ten problém. :-D

    Odpovědět

  • Luděk Luděk(neregistrovaný)

    dělal jsem v šunkovaru TESCOMA vepřovou šunku přesně podle návodu,ale po dvou hodinách vaření při75-80'C a po vyndání šunky po schlazení,byla šunka silně nedovařená,ve středu přímo syrová.:-(

    Odpovědět

  • Roman Roman(neregistrovaný)

    Tu chuť dává šuce sůl a něco sladkého. Tedy med nebo cukr.
    www.domaci-sunkovar.cz :yes:

    Odpovědět

  • Ospala Ospala(neregistrovaná)

    Chantal09 a nepřešvihla jste stupně? Šunka se vaří max na 80°C a to je teda fakt strop, jak ho překročíte, tak Vám z toho vznikne vařené maso. Úplně nejideálnější je udržet těch 75°C.

    Odpovědět

1 2 3 4 6 7

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: šunka recept šunkovar recepty forma na šunku recept na šunku šunka jak se dělá domácí šunka šunka ze šunkovaru recept šunka ze šunkovaru šunkovar recepty do šunkovaru petr havlíček domácí šunka recept šunka z šunkovaru šunkovač recept na šunku v šunkovaru vepřová šunka vepřová šunka recept lis na šunku dušena šunka recept recepty na šunku recept šunka

Zapomněl/a jsem heslo