Mikulášský máslový závin
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 14 689 kJ / 3 511 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,46 g |
Tuky | 131,73 g |
Vláknina | 18,96 g |
Cholesterol | 631 mg |
Sodík | 1,82 g |
Sůl | 4,46 g |
Sacharidy | 495,35 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
KL = kávová lžička
Zdroj: Helenčino pečení - vánoční kouzlení
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 12. 2021 10:29
Tenkrokrát jsem každý obdélník navíc posypala skořicovým cukrem a bylo to ještě lepší, doporučuji
11. 2. 2020 13:22
casino: Jsou 4 ! A taky by vám packa neupadla, kdybyste buchtu pochválil a nenapsal jen O.K. ale, že to bylo jemné, jedlé , jestli tomu něco nechybělo a jiné! To obecenstvo zajímá, proto ten naštvanec nakonec! A, že prasknul, no! Žádný hrozivý tentonoc, pro naše žaludky, ta prasklina nebude. Je Grétově indifirentní, ekologická a enviromentálně přípustná.
11. 2. 2020 11:44
Veronika.Hrozna:
Pokusím se ignorovat těch vašich 7 vykřičníků a toho naštvaného smila v závěru...
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí bylo včéééra OK
Dnes je to též OK Chrumkavé zvonku a vláčne vnútri a musel jsem se držet zpátky, že aby zbylo i na zítra
No a s tím plurálem v poslední větě bych byla opatrná pokud si vážně nemyslíte, že to někoho zajímá, že
***
Těsto jsem zadělal podle postupu.
Dokonce jsem do kvásku přidal i uvedené množství mouky, což běžně nedělám.
Dokonce jsem do těsta přidal i máslo, které u MASTNÝCH těst přidávám až po vykynutí.
Připadal jsem si jako J.W. + V.B. ve filmové pohádce... také mi těsto chtělo zdrhnout z díže, že
42g kvasnic na 1/2 kg mouky je asi příliš: těsto vykynulo asi na čtyřnásobek a i "ručník" na plechu jevil tendenci se rozmotat (konce závinu byly vespod) až nakonec při pečení praskl podélně (i při zpevnění špejlemi)
Poz. spešl pro Veronika.Hrozna:
Na chuti mu to však neubralo...
Pokusím se ignorovat těch vašich 7 vykřičníků a toho naštvaného smila v závěru...
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí bylo včéééra OK
Dnes je to též OK Chrumkavé zvonku a vláčne vnútri a musel jsem se držet zpátky, že aby zbylo i na zítra
No a s tím plurálem v poslední větě bych byla opatrná pokud si vážně nemyslíte, že to někoho zajímá, že
***
Těsto jsem zadělal podle postupu.
Dokonce jsem do kvásku přidal i uvedené množství mouky, což běžně nedělám.
Dokonce jsem do těsta přidal i máslo, které u MASTNÝCH těst přidávám až po vykynutí.
Připadal jsem si jako J.W. + V.B. ve filmové pohádce... také mi těsto chtělo zdrhnout z díže, že
42g kvasnic na 1/2 kg mouky je asi příliš: těsto vykynulo asi na čtyřnásobek a i "ručník" na plechu jevil tendenci se rozmotat (konce závinu byly vespod) až nakonec při pečení praskl podélně (i při zpevnění špejlemi)
Poz. spešl pro Veronika.Hrozna:
Na chuti mu to však neubralo...
11. 2. 2020 08:06
Milé casino: Já to ještě nepekla! Bylo by dobré, aby jste zhodnotil vy! Jestli chutnalo jsme se nedověděli! Napsat, že je to O.K., je jaksi nepřesné. My tady chceme vědět, jestli vám to chutná, ano !!!!
10. 2. 2020 21:11
"Ručník" od zizala: nenalezen... hodnocení od Veronika.Hrozna: jsem se nedočkal...
V duchu snahy o hutné, těžké, mastné těsto, jsem k surovinám podle receptu přidal 200g másla místo 140g (tedy asi 400g/1000g mouky) a navíc ještě kůru a rozinky
S těstem se poměrně dobře pracovalo
Žádné máslo nevyteklo
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí je OK
No, uvidíme za den, za dva...
V duchu snahy o hutné, těžké, mastné těsto, jsem k surovinám podle receptu přidal 200g másla místo 140g (tedy asi 400g/1000g mouky) a navíc ještě kůru a rozinky
S těstem se poměrně dobře pracovalo
Žádné máslo nevyteklo
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí je OK
No, uvidíme za den, za dva...
4. 2. 2020 09:50
Veronika.Hrozna: nevyteče
3. 2. 2020 19:34
Aby to máslo nevyteklo, taky jsem experimentovala ! Ale možná, se povede, já s těmi mými zkušenostmi.......
3. 2. 2020 14:28
zizala: nad tím jsem taky přemýšlela a příště to tak zkusím
3. 2. 2020 14:27
casino: 70 g másla do těsta a těch 70 g na dokončení je na potření rozválených obdélníků + zbytkem potřeme závin před vložením do trouby. Celkem dohromady 140 g a nám to tak stačilo a moc chutnalo
3. 2. 2020 14:25
Výborné, znám jako Ručník, mezi vrstvy jsem dávala skořicový cukr
3. 2. 2020 14:12
70g másla do těsta, že
Další máslo na rozválená těsta, že Kolik asi toho másla?
Dalších 70g másla na dokončení
Já prosím nereju...
Akorát už pár měsíců hledám VÁNOČKU která by mi byla po chuti: hutná, těžká, tedy nepatřičně mastná Na 1000g mouky dávám 330g másla a ještě to není ono, byť dělám z třeného kynutého těsta
Tady to je na 1000g mouky cca 300g másla, a další máslo bych tedy mohl ještě zkusit přidat na ta rozválená těsta, že
Další máslo na rozválená těsta, že Kolik asi toho másla?
Dalších 70g másla na dokončení
Já prosím nereju...
Akorát už pár měsíců hledám VÁNOČKU která by mi byla po chuti: hutná, těžká, tedy nepatřičně mastná Na 1000g mouky dávám 330g másla a ještě to není ono, byť dělám z třeného kynutého těsta
Tady to je na 1000g mouky cca 300g másla, a další máslo bych tedy mohl ještě zkusit přidat na ta rozválená těsta, že
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 1 hodinou
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 14 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 15 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 17 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 19 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Slané sýrové sušenky
okolobas uvařila před 1 minutou
Kachní játra na zázvoru
kokronilla uvařila před 45 minutami
Uzená krkovice se staročeským zelím
Pavelvan uvařila před 11 hodinami
Plátky panenky na másle
bohdana uvařila před 11 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
Fitulka uvařila před 11 hodinami
Pstruh pečený v troubě
Fitulka uvařila před 11 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Fitulka uvařila před 12 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
maresdag uvařila před 12 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
Javor uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ledové matcha latte a frappuccino jako ze Starbucksu: Zelený nápoj z čajového prášku dokonale osvěží a „nakopne“
Náš život s celiakií aneb O hledání těch nejlepších palačinek pro Áňu. Tyhle pohankové to vyhrály na celé čáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Další recepty
Tématické fráze: máslový závin na plech recept máslový zavin jablečný máslový závin
Suroviny: mouka polohrubá, cukr moučkový, sůl, vejce, máslo, droždí čerstvé, mléko, mouka polohrubá, cukr moučkový, máslo, cukr moučkový
Mikulášský máslový závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5YoK
11 názorů