Seitan, tužší verze (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Suroviny pro 12
12
Nutriční hodnoty
Energie | 5 577 kJ / 1 333 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 118,61 g |
Tuky | 13,51 g |
Vláknina | 32,23 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,20 g |
Sůl | 15,00 g |
Sacharidy | 170,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
PROČ? Rozhodli jste se z etických nebo zdravotních důvodů omezit konzumaci masa? Tady máte perfektní náhradu. Nebojte se lepku, pokud není v mouce spojen se škrobem, je mnohem lépe stravitelný!
KLOBÁSY: Pro výrobu uzenin/klobás ubereme lepku (300 g na 500 ml mokré složky) Můžeme přidat uvařené kroupy/rýži, ovesné vločky, ořechy, vločky studeného kokosového tuku (aby nám zůstaly tučná oka, musí být tuk i těsto při zpracování a tvarování klobásek studené). Velmi se hodí (uzená) paprika, sójovka, BBQ omáčka, houby... nebojme se HODNĚ OCHUTIT A OSOLIT. Pro lepší tvar a pevnost klobásky natěsno balíme do potravinové fólie, konce svážeme a následně taktéž vaříme v páře.
KARBANÁTKY: tak tady se můžete hodně vyřádit. Seitanovou mouku zde nepřidáváme v takovém množství, prim může hrát celá škála jiných zdravých surovin. Doporučuji karbanátky potřít olejem a péct v troubě.
OCHUCENÍ: vodu můžeme z části nahradit jinou mokrou surovinou, např. vývarem nebo rovnou vařenou zeleninou, rajským protlakem, tofu, uvařenými luštěninami... fantazii se meze nekladou. Poměry musíte vychytat, ale pamatujte: raději mokřejší, než příliš suché těsto. To platí i v pekařině u kynutých těst.
POZNÁMKA: recept inspirovaný stránkou www.eat-this.org/seitan-selber-machen/
Počet porcí je potřeba brát s rezervou. Vychází na 8-12 porcí, v závislosti na hladu strávníků a způsobu dalšího zpracování.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 2. 2022 15:52
1. 2. 2022 14:04
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 3 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 5 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 6 hodinami
Toastová pizza v troubě
Přidáno před 7 hodinami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 8 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Zeleninová polévka s kapáním
Wikusche uvařila před 26 minutami
Jednoduchý ředkvičkový salát se šunkou a jogurtem
Kava 2 uvařila před 44 minutami
Brokolicová polévka
Jindriskas uvařil před 5 hodinami
Loštický řízek
paprika1000 uvařila před 6 hodinami
Pravá bulharská pomazánka
Adlla uvařil před 6 hodinami
Polévka z libečku s kroupami
komajda065 uvařila před 7 hodinami
Mandarinkové řezy s kefírem
Fitulka uvařila před 8 hodinami
Bramborové knedlíky
Krize uvařila před 8 hodinami
Hamburská vepřová kýta
MajaFero uvařila 29. 4. 2024 19:49
Staré dobré punčové řezy
MajaFero uvařila 29. 4. 2024 19:48
Přečtěte si Zobrazit více
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Retro okénko: Pojízdné prodejny dřív vozily na venkov textil, pak maso nebo konzervy. Rohlíky v nich ale bývaly na objednávku
Zkusili jsme připravit majonézu z cizrnového nálevu: Veganská náhražka chutná skoro jako klasická majonéza a snáze se dělá
Další recepty
Suroviny: seitan, mouka cizrnová, droždí lahůdkové, sůl, koření houbová variace, voda, cibule, pepř, ocet, cukr
Seitan, tužší verze (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q970
2 názory