Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Semifreddo je italský dezert podobný zmrzlině, která se tvaruje do formiček a podává napůl mražená. Postupem času se z něho odštěpily varianty značící spíše miniaturní dortíčky - semifreda. Připravují se v ráfcích a podávají při slavnostních příležitostech.

Semifreda jsou miniaturní obdobou nepečených dortů. Musí se připravovat ve formičkách nebo v ráfcích a podávají se vychlazené. Jsou dokonalé na svatebních stolech a různých oslavách, protože se dají ozdobit na jakoukoli příležitost.

Jak připravit formičky na semifreda

Formičky nebo ráfky se dají koupit v každém obchodě s cukrářskými potřebami, ale jsou dost drahé.
  • Jejich tvar je převážně kulatý, ale jsou i hranaté, oválky nebo slzy. Výška se pohybuje od 4 do 6 cm.
  • Začínající cukrářka si může vystačit s vhodnou alternativou, kterou je například silnější fólie, nastříhaná na proužky a sešitá sešívačkou nebo slepená lepidlem. Stejně poslouží i nastříhané ráfky z plechovek od piva a limonády nebo plastové kelímky od mléčných výrobků. Plastový tubus od rolet nebo tyčí na záclony je možné nastříhat na stejně vysoké ráfky. 
  • Součástí formiček je i stejně široká dortová páska, která se nastříhá a obloží se jí vnitřní výška formy. Díky pásce půjdou dortíčky lehce vyndat z formy, jsou krásně rovné, nerozpadají se, neslepují k sobě a jsou hygienicky zabalené při servírování. Pásku stačí z dortíku sloupnout nebo odmotat. 

Příprava dortíčků semifreda

Formičky vyložíme dortovou páskou a vytvoříme jedlé dno:
  • Ráfkem na semifreda nebo vykrajovátkem vykrájíme kolečka nebo vhodné tvary z tenkého piškotového korpusu. Tvary vložíme do ráfku a tím vytvoříme dno dortíku.
  • Použít můžeme i drcené sušenky (Oreo, Lotus, Bebe nebo máslové sušenky), které smícháme s rozpuštěným máslem a natlačíme do formičky. Necháme ztuhnout v lednici.
  • Seženeme-li sušenky, které přesně zapadnou do ráfku, máme o dno postaráno. Vhodné jsou máslové sušenky nebo domácí linecké cukroví, které upečeme pro tuto příležitost.

Plnění formiček a zdobení semifreda

Máme připravené formičky a můžeme je začít plnit smetanovou směsí:
  • Použít můžeme všechny druhy smetanových krémů na nepečené dorty - ze smetany, z tvarohu, jogurtu nebo kysanky. Důležitou součástí těchto krémů je jedlá želatina, která dortík drží pohromadě. 
  • Ráfky plníme smetanovou směsí až po okraj pomocí lžíce a dáme dortíčky ztuhnout do lednice.
  • Pokud budeme zalévat směs barevnou želatinou, musíme na ni nechat místo - kolem 1 cm podle toho, jestli budeme pod želatinu dávat ovoce.
  • Dortíčky necháme pořádně vychladit a zatuhnout. Pak je opatrně vyklopíme z ráfků a klademe na tác nebo na malé dortové podložky.
  • Hotové dortíčky můžeme dozdobit kopečkem ušlehané šlehačky, vkusně pokrájeným ovocem, čokoládovými hoblinkami a ozdobami, cukrářským zdobením a čerstvou meduňkou.

Smetanové směsi do semifreda najdeme v každém receptu na nepečené dorty. Jedním z nich je i dort Margot, na který vám přinášíme videorecept:

Sladké drobečky

Na dortíčcích semifreda je sympatické to, že je můžete libovolně vrstvit. Například krém uzavřít mezi dvě kolečka korpusu, použít dvoubarevný krém nebo smetanovou směs smíchat s rozmačkaným ovocem nebo s rozpuštěnou čokoládou a zdobit pařížskou šlehačkou. Při slavnostních hostinách je vhodné dortovou pásku odstranit ještě před podáváním, aby si hosté nezašpinili ruce. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více