Sváteční jablečný štrúdl
Suroviny
Porce: Jedna velká nohavice
Nutriční hodnoty
Energie | 19 173 kJ / 4 582 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,16 g |
Tuky | 281,46 g |
Vláknina | 30,55 g |
Cholesterol | 1,28 g |
Sodík | 372 mg |
Sůl | 1,43 g |
Sacharidy | 424,90 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento štrúdl je v naší rodinně považován za téměř posvátný moučník a pečeme jej jen při svátečních příležitostech. Původní recept získala moje babička od jedné kamarádky, pekařky. Za dlouhé roky prošel řadou úprav a vylepšení, dokud jsme s jeho recepturou nebyli naprosto spokojeni. Stal se tak nedílnou součástí svatebních i narozeninových oslav a ozdobou nejedné slavnostní tabule.
Doufám, že se Vám povede.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 7. 2020 08:22
Arashi : děkuji za skvěle ,do nejmenších detailů vypsaný recept , já to prostě potřebuji k úspěšnému zvládnutí, nemám až takové , vrozené dovednosti jako mnohé kuchařinky a když dělám něco poprvé, s nějakou prkotinou to zkazím
moc děkuji taky za pro mě několik novinek, například :naplnit na plechu nebo opraźení ořechů.
Většinou mě dlouhé recepty odrazují , ale tady není ani slovo zbytečné a navíc .
Ještě jednou děkuji a přeji hezký , příjemný den
moc děkuji taky za pro mě několik novinek, například :naplnit na plechu nebo opraźení ořechů.
Většinou mě dlouhé recepty odrazují , ale tady není ani slovo zbytečné a navíc .
Ještě jednou děkuji a přeji hezký , příjemný den
13. 7. 2020 07:25
Eja57: to robím do pité...zdá sa mi to zbytočné do štrúdle - moriť jablká s orechami ešte pred pečením. Hlavne orechy na sucho opražené sú iné.
12. 7. 2020 21:31
Ale hlavně - perfektně popsaný postup na zcela jistě "rodinné stříbro"
12. 7. 2020 21:22
maris: magdalenka: zkuste jablka na kostičky spolu s rozinkami ev. ořechy a skořicovým cukrem prohnat na kousku másla na pánvi...nechat vychladnout a pak dát do štrúdlíku.....
12. 7. 2020 20:25
magdalenka: já je vždycky krájím nožem na tenké plátky. U nás doma se to nikdy jinak nedělalo, tak jsem na to zvyklá
12. 7. 2020 20:22
bofinka: aj moja... do štrúdle strúham jablká na uhorkovom strúhadle, alebo krájam na jemné plátky nožom...
12. 7. 2020 20:20
casino: Moje rec , tim padem pak nemusime z jablek odstranovat "prebytecnou" stavu.
12. 7. 2020 19:40
Moc hezký recept a dobře popsaný. Jen, když jsme u toho pravopisu, nastrouhat na nejemnějším struhadle, bych napsala nejjemnější.
12. 7. 2020 19:11
yanull: Ta pravopisná chybka je možná jen zdánlivá, on jak se jazyk a pravopis vyvíjejí, tak se tyhle věci mění. Je sice dobře, žes to opravila, protože ne každý čte komentáře a někteří by na to poukazovali, ale starý pravopis je fakt v řadě slov odlišný, mám recepty po mamince a ta např. slovo tymián zásadně psala dymián, protože se to tak psalo v době první světové, kdy ona chodila do školy. A asi to tak bude i s pravopisem autorčiny babičky - v její době to tak bylo správně. Toto je jen malá poznámka, možná i vzpomínka na maminku. Moc zdravím!
12. 7. 2020 18:57
"... a nastrouhám na co možná nejemnějším struhadle."
No, už jsem jabka krájel na kostičky, na hranolky, strouhal na plátky nebo na velké slze, ale na jemno zatím neééé
No, už jsem jabka krájel na kostičky, na hranolky, strouhal na plátky nebo na velké slze, ale na jemno zatím neééé
12. 7. 2020 18:53
Arashi: Není třeba se omlouvat, já chápu, že jste to myslela dobře, leč my tu musíme dodržovat pravidla naší mateřštiny, děkuji za pochopení
12. 7. 2020 18:40
yanull: Děkuji . Určitě je pravopisně správně štrúdl, ale v originálním receptu z ručně psané kuchařky po babičce (kuchařka ze třicátých let) je psané "jablkový štrůdl". Nevím, ale asi je to nějaká místní zkomolenina, každopádně jsem chtěla nechat název moučníku, jak jsem ho zdědila a nechala jsem kroužek. Omlouvám se.
12. 7. 2020 18:25
Eja57: Děkuji, opraveno
12. 7. 2020 18:22
yanull: já bych ještě v bodu 1. .NEhněťte...to NE tam není....
12. 7. 2020 18:07
Mám tu recept na štrúdle, které se těší oblibě a velmi pěkně se s těstem pracuje. https://www.toprecepty.cz/recept/13282-strakonicke...
Už mám v hlavě plán, jak použiji svoje těsto, ale s Vaší náplní, již se na to těším
Z pravopisného hlediska doplním ještě tuto poznámku:
A víte, jak se správně píše štrúdl? S čárkou nad ú, protože se jedná o převzaté slovo (z německého Apfelstrudel). Správně je tedy štrúdl a ne štrůdl.
Už mám v hlavě plán, jak použiji svoje těsto, ale s Vaší náplní, již se na to těším
Z pravopisného hlediska doplním ještě tuto poznámku:
A víte, jak se správně píše štrúdl? S čárkou nad ú, protože se jedná o převzaté slovo (z německého Apfelstrudel). Správně je tedy štrúdl a ne štrůdl.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 4 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 7 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 9 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 12 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 13 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Pohár ze zakysané smetany a pudinku bez vaření
Moanka uvařila před 1 minutou
Těsto na tvarohové ovocné knedlíky podle Romana Pauluse
RabaRoman uvařila před 49 minutami
Sirup z květů černého bezu
Mishishe1 uvařila před 57 minutami
Vepřová plec na hořčici
harvel uvařil před 1 hodinou
Kynuté jahodové knedlíky
marketakostova uvařil před 5 hodinami
Rychlý fazolový guláš
dyll3n uvařila před 5 hodinami
Buchta - prošívaná deka
Misulka12 uvařila před 5 hodinami
Bábovka ze zakysané smetany, s vůní skořice
Christine uvařil před 6 hodinami
Svíčková na smetaně
maja.pavlickova@centrum.cz uvařil před 7 hodinami
Závin z listového těsta se salámem a sýrem
Ivcatkoo uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Zapečené rolky z kotletky se zeleninou: Dokonale šťavnaté jídlo z jednoho pekáčku skvěle doplňuje jemná smetanová omáčka
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Další recepty
Suroviny: mouka hladká, mouka pšeničná, prášek do pečiva, sůl, máslo, vejce, citron, šťáva citronová, voda, brusinky, ořechy vlašské, máslo, sušenky karamelové, skořice mletá, koření do perníku, cukr vanilkový, jablko, máslo, rum, cukr moučkový
Sváteční jablečný štrúdl
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5NvY
15 názorů