Strakonické "štrúdle"

yanull Kuchařka: yanull

Moučníky , Záviny, rolády 271 názorů

Suroviny

42 dkg hladké mouky - světlé
25 dkg tuku /1/2 másla + 1/2 sádla/
10 lžic studené vody
2 polévkové lžíce octu
2 žloutky
špetka soli
Náplň:
15 dkg strouhanky
5 dkg másla
1,25 kg jablek nakrájených na plátky - jsou lepší než strouhaná
cukr krupice dle chuti
vanilkový cukr
mletá skořice nebo koření jablkový závin
rozinky namočené v rumu
sekané ořechy (ty nejsou podmínkou)
máslo
rum na potření
moučkový cukr na posypání
Recept si zatím oblíbilo 88 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky přidáme nakrájený tuk a ostatní suroviny, ocet promícháme s vodou a vypracujeme těsto, které dáme na 1-2 hod. odpočinout, ale může být také v ledničce nebo někde v chladu přes noc. Rozdělíme ho pak na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku.

  2. Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý konec těsta.

  3. Upečeme ve vyhřáté troubě a ještě horký potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme. Sádlo je třeba tam určitě dát, protože dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné.

Poznámka

K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka. Když jsme se přestěhovali z paneláku do postaveného domku, tak proti nám bydlela jedna starší paní sousedka. Tehdy jsem byla na mateřské dovolené, ona byla v důchodu a tak jsme se navštěvovaly. Jednou jsem k ní přišla a na dvorku na zápraží byly 3 plechy a na nich 9 nohavic těchto štrúdlů. Já jsem na ně koukala jako puk a ona říkala, že je upekla pro svoji vnučku a pošle jí je na chmelovou brigádu. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička.

A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus. Při pečení těchto jsem o tom ještě nevěděla :-) Tyto jsou z 1,5 dávky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 121 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Strakonické "štrúdle"

  • Coleta Coleta

    Jani, výborný štrúdl. Zařazuji do našich receptů ( a to jsem si myslela,že babi má nejlepší recept). S těstem se krásně pracuje, jsou opravdu snadné, výborné,všem chutnají.

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Oskar4175: Děkuji pěkně :-K, jsem ráda, že si pochutnala celá rodina. :yes::-K

    Odpovědět

  • Oskar4175 Oskar4175

    Naprosto úžasný tažený závin. Rodina pochválila. Recept doporučuji a autorce za něj děkuji. Určitě z něj bude moje stálice. :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Wikki Wikki

    Dnes jsem zahlédla recept a upekla, opravdu výborné.:yes:

    Odpovědět

  • JaVan JaVan

    Dneska než-li jsem začala péct tento štrůdl jsem si četla nejdříve recenze ......byla jsem v úžasu jaké blbosti tam někdo píše......Já za sebe dávám tomuto receptu bodík a mám pro něj :yes: ......úžasné těsto, krásně se s ním pracuje a je křehké ......po vystydnutí jsem ho krájela.....v žádném případě se nedrobilo, nebylo tvrdé........tento štrůdl je prostě luxusní a našel si své místo v mé kuchyni.........

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    yanull: Nebo , mlsat až když se ochladí a šmytec. Já už řekla, manželovi , že ty jabka mohou i běhat maraton po kuchyni , ani si je nevšimnu, dokud se neochladí.:-D

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Toho se nemusíš bát, protože těsto nejprve vypadá jako drobenka, až v závěrečné fázi se z něj stane "koule", kterou jen přesuneš do fólie nebo plastové krabičky. V současném horku bych ruce jako pracovní nástroj při přípravě těsta nepoužívala vůbec. :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    yanull: V robotu jsem tohle těsto ještě nedělala , ale v tom horku by to bylo asi nalepeno na těch nerezových stěnách jako škraloup obávám se. :-(( Jo a mouku jsem měla taky v lednici aby se schladila před mísením a samozřejmě vajíčka vodu i tuky.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    aninaz: Ani se neptej ! ;-(

    :

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Veru, pokud musím zadělat těsto v tomto horku, vezmu máslo a sádlo rovnou z ledničky, nakrájím na menší kousky a jde vše do robotu, který vše zpracuje v " šuku-letu" ;-):-) Dám do krabičky a putuje zpátky do chladu. :yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    aninaz: Snad to nebude tak zlé a nebo Verunka chce trénovat umělé dýchání? :-);-):-D

    Odpovědět

  • aninaz aninaz

    Veronika.Hrozna: Tak jak, povedl se s tím velkým množstvím mouky? ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Tak a letos mi už teď dozrávají jablka - to není normální, minulý rok jsem vinula poprvé 13.9. 2017 schválně jsem se koukla! :-(( Ten samý stromek , ta samá jabka! V kuchyni 26 stupňů a zadělejte tohle těsto, no nemožné roztápělo se mi pod rukama sádlo i máslo. A to je 9 hodin večer ! A prý proč nepeču a von chce štrúdlík a prý jablka už zrají a ty nevineš , ksakru práce! Ráno obral košík švestek a já je zavařila jako polotovar , odpoledne si vzpomněl na jabka a nechtěl mi věřit , že v tom horku se to těsto nedá udělat. No už je v lednici, ale za výsledek opravdu neručím, ať se zítra netváří kysele, až to bude jíst. Musela jsem podsypat takovým množtvím mouky, že se udusí.8-(;-)

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Dobrý den,přesně tento recept mám od své maminky, je vynikající.Poprvé jsem ho pekla asi v 18 letech,a peču ho dodnes a to je mi 67 roků. :-D

    Odpovědět

  • aninaz aninaz

    Jo a to máslo, to je opravdu katastrofa! Ale zase - ruku na srdce - Vánoce bez cukroví :-(

    Odpovědět

1 2 3 6 10 15 19

Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky

Zapomněl/a jsem heslo