Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 979 mg |
Sůl | 1,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka. Když jsme se přestěhovali z paneláku do postaveného domku, tak proti nám bydlela jedna starší paní sousedka. Tehdy jsem byla na mateřské dovolené, ona byla v důchodu a tak jsme se navštěvovaly. Jednou jsem k ní přišla a na dvorku na zápraží byly 3 plechy a na nich 9 nohavic těchto štrúdlů. Já jsem na ně koukala jako puk a ona říkala, že je upekla pro svoji vnučku a pošle jí je na chmelovou brigádu. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička.
A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus. Při pečení těchto jsem o tom ještě nevěděla :-) Tyto jsou z 1,5 dávky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 4. 2023 09:38
Skutečně nejlepší štrúdl 

21. 3. 2023 15:06
nejlepší štrudl 

6. 11. 2021 12:01
RubyRom: Moc děkuji, od zdatné kuchařky pochvala velmi potěší 

5. 11. 2021 18:45
Výborný recept, nejlepší štrůdl jaký jaký jsem kdy jedla. Dovolila jsem si přidat foto. Jiný už dělat nebudu. Děkuji
15. 10. 2021 14:25
Perfektní štrůdle, jiné už nedělám
16. 4. 2021 20:21
Asi si sedím na vedení, jak se to má překládat, to se nebalí?
Děkuji.
Děkuji.
5. 7. 2020 20:07
Zadělávala jsem včera večer , z poloviny těsta byly štrůdle po hodině v lednici a z druhé poloviny až ráno a bylo to nebe a dudy . S tím ranním těstem se pracovalo. mnohem líp a zdálo se mi po upečení vláčnější.
A těch 150g strouhanky mi přišlo moc , dala jsem půlku , je pravda , že jabka nebyla kdovíjak šťavnatá. Štrůdle moc dobré

A těch 150g strouhanky mi přišlo moc , dala jsem půlku , je pravda , že jabka nebyla kdovíjak šťavnatá. Štrůdle moc dobré


19. 1. 2020 17:48
Jen ještě poznámka, těsto z domácího sádla a ponechané v lednici do druhého dne bylo nejlepší, dobře se s ním pracovalo. Těsto ze sádla kupovaného a ponechané v lednici jen hodinu se trochu trhalo. Ale štrůdl je dobrý z obou těst...
19. 1. 2020 15:50
Tak moji milí, tento štrůdl dělám během týdne už potřetí a jednoznačně všemi nejoblíbenější...Listové těsto na štrůdl je zapomenuto, všichni vyžadují jen tuto dobrotu. S těstem se výborně pracuje, vyšly mi 4 nohavice na velký plech, jen strouhanky dávám méně, zbyla mi. Ale opravdu je výborný 







16. 11. 2019 16:49
Eja57: já našla v receptech po babičce to casinovo
https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes...

https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes...
16. 11. 2019 16:00
casino: našla jsem v bohaté diskuzi k receptu brblající Casino
, že prej neee... a ono jo
Jasně že JO, ad primam je recept od Yanull a ad secundam jsem v sešitku po babičce našla ten samý = 



16. 11. 2019 12:07
Já su z tohoto těsta u vytržení
Štrúdle teď peču MINIMÁLNĚ jednou týdně (nevím co s jabkama a mančaft si záviny žádá) a furt z tohoto těsta

Vím, jsou možná hezčí záviny, mají větší třpyt, než jaké dělám já, než toto těsto je fakt špica


***
Dnes 4 kousky, ve všech byla JABLKA + ořechy, nemáčené rozinky, bez rumového másla, náplň v jedné vrstvě
1. jenom s jablky
2. + strouhané hokaido (to byl úlet, dýně tomu dala akorát lepší barvu)
3. + podélně půlený banán
4. + rozmačkaný banán

No, pokud bych je nerozdal, tak bych to za den slupl sám a mého internistu by z toho mnou požitého množství tuku taky jeblo
***
Až nasyslím trochu loje, tak to zkusím i s ním
Je to takřka nepravděpodobné, ale čistě theoreticky by to těsto mělo být ještě lepččí

Štrúdle teď peču MINIMÁLNĚ jednou týdně (nevím co s jabkama a mančaft si záviny žádá) a furt z tohoto těsta


Vím, jsou možná hezčí záviny, mají větší třpyt, než jaké dělám já, než toto těsto je fakt špica



***
Dnes 4 kousky, ve všech byla JABLKA + ořechy, nemáčené rozinky, bez rumového másla, náplň v jedné vrstvě
1. jenom s jablky

2. + strouhané hokaido (to byl úlet, dýně tomu dala akorát lepší barvu)

3. + podélně půlený banán

4. + rozmačkaný banán


No, pokud bych je nerozdal, tak bych to za den slupl sám a mého internistu by z toho mnou požitého množství tuku taky jeblo

***
Až nasyslím trochu loje, tak to zkusím i s ním

Je to takřka nepravděpodobné, ale čistě theoreticky by to těsto mělo být ještě lepččí

28. 10. 2019 23:33
casino: opecte strouhanku s maslem a trochu i mlete orechy
Urcite brumlat nebudou.


28. 10. 2019 21:25
Dycky: "... jsem si myslela, že těsto mojí babičky je nejlepší...."
Já to měl stejně
Až do dneška!
Pekl jsem paralelně podle rodinného rcp a podle tohoto rcp
Podle tohoto rcp se těsto nesrovnatelně lépe vyvaluje-není jako žvýkačka(nemá tendenci se na vále vracet)
Pekl jsem při 200°C a těsto "listovalo"
Akorát už nebudu strouhanku na podsypání náplně předem pražit. Někteří se ptali, proč je tam "písek"
No, po pár hodinách se "písek" ztratil - změkl
Já to měl stejně

Až do dneška!
Pekl jsem paralelně podle rodinného rcp a podle tohoto rcp
Podle tohoto rcp se těsto nesrovnatelně lépe vyvaluje-není jako žvýkačka(nemá tendenci se na vále vracet)

Pekl jsem při 200°C a těsto "listovalo"

Akorát už nebudu strouhanku na podsypání náplně předem pražit. Někteří se ptali, proč je tam "písek"

No, po pár hodinách se "písek" ztratil - změkl

17. 10. 2019 10:42
přesně tak, taky jsem si myslela, že těsto mojí babičky je nejlepší...........
, tohle je fakt pecka, okamžitě jsem ho rozšířila i v práci, měl úspěch všude. Z jedné dávky jsem ho ani nikdy nedělala, ze dvou a výš!
už se těším na víkend,peču!!!



Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 10 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 16 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno před 20 hodinami

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Právě bylo uvařeno:

Rebarborový koláč
uvařil/a Lendoulinecek
před 7 hodinami

Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
uvařil/a Gracous
před 10 hodinami

Vejce plněná tuňákem
uvařil/a tara23
před 11 hodinami

Jogurtové muffiny
uvařil/a KU5ATKO
před 14 hodinami

Pomazánka alá krab
uvařil/a Pilsfree
před 14 hodinami

Ořechové řezy s tvarohovo-pudinkovým krémem a polevou
uvařil/a jana1962
před 15 hodinami

Těstovinový salát se sýrovou omáčkou, zeleninou a šunkou
uvařil/a Foxina
před 16 hodinami

Ražniči na plechu
uvařil/a ctomala
před 17 hodinami

Těstovinový salát s kuřecím masem
uvařil/a _martakrizk8_
před 17 hodinami

Tyrolská játra
uvařil/a Wanilor
před 18 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
286 názorů