Strakonické "štrúdle"

yanull Kuchařka: yanull

Moučníky , Záviny, rolády 280 názorů

Suroviny

42 dkg hladké mouky - světlé
25 dkg tuku /1/2 másla + 1/2 sádla/
10 lžic studené vody
2 polévkové lžíce octu
2 žloutky
špetka soli
Náplň:
15 dkg strouhanky
5 dkg másla
1,25 kg jablek nakrájených na plátky - jsou lepší než strouhaná
cukr krupice dle chuti
vanilkový cukr
mletá skořice nebo koření jablkový závin
rozinky namočené v rumu
sekané ořechy (ty nejsou podmínkou)
máslo
rum na potření
moučkový cukr na posypání
Recept si zatím oblíbilo 121 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky přidáme nakrájený tuk a ostatní suroviny, ocet promícháme s vodou a vypracujeme těsto, které dáme na 1-2 hod. odpočinout, ale může být také v ledničce nebo někde v chladu přes noc. Rozdělíme ho pak na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku.

  2. Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý konec těsta.

  3. Upečeme ve vyhřáté troubě a ještě horký potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme. Sádlo je třeba tam určitě dát, protože dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné.

Poznámka

K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka. Když jsme se přestěhovali z paneláku do postaveného domku, tak proti nám bydlela jedna starší paní sousedka. Tehdy jsem byla na mateřské dovolené, ona byla v důchodu a tak jsme se navštěvovaly. Jednou jsem k ní přišla a na dvorku na zápraží byly 3 plechy a na nich 9 nohavic těchto štrúdlů. Já jsem na ně koukala jako puk a ona říkala, že je upekla pro svoji vnučku a pošle jí je na chmelovou brigádu. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička.

A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus. Při pečení těchto jsem o tom ještě nevěděla :-) Tyto jsou z 1,5 dávky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 350 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Strakonické "štrúdle"

  • zdenka.s zdenka.s

    Zadělávala jsem včera večer , z poloviny těsta byly štrůdle po hodině v lednici a z druhé poloviny až ráno a bylo to nebe a dudy . S tím ranním těstem se pracovalo. mnohem líp a zdálo se mi po upečení vláčnější.
    A těch 150g strouhanky mi přišlo moc , dala jsem půlku , je pravda , že jabka nebyla kdovíjak šťavnatá. Štrůdle moc dobré :yes::yes:

    Odpovědět

  • Petaja Petaja

    Jen ještě poznámka, těsto z domácího sádla a ponechané v lednici do druhého dne bylo nejlepší, dobře se s ním pracovalo. Těsto ze sádla kupovaného a ponechané v lednici jen hodinu se trochu trhalo. Ale štrůdl je dobrý z obou těst...

    Odpovědět

  • Petaja Petaja

    Tak moji milí, tento štrůdl dělám během týdne už potřetí a jednoznačně všemi nejoblíbenější...Listové těsto na štrůdl je zapomenuto, všichni vyžadují jen tuto dobrotu. S těstem se výborně pracuje, vyšly mi 4 nohavice na velký plech, jen strouhanky dávám méně, zbyla mi. Ale opravdu je výborný :yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    Eja57: já našla v receptech po babičce to casinovo:-D
    https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes...

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    casino: našla jsem v bohaté diskuzi k receptu brblající Casino:-D, že prej neee... a ono jo:-D Jasně že JO, ad primam je recept od Yanull a ad secundam jsem v sešitku po babičce našla ten samý = :yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    Já su z tohoto těsta u vytržení:yes:
    Štrúdle teď peču MINIMÁLNĚ jednou týdně (nevím co s jabkama a mančaft si záviny žádá) a furt z tohoto těsta :yes::yes:
    Vím, jsou možná hezčí záviny, mají větší třpyt, než jaké dělám já, než toto těsto je fakt špica:yes::yes::yes:
    ***
    Dnes 4 kousky, ve všech byla JABLKA + ořechy, nemáčené rozinky, bez rumového másla, náplň v jedné vrstvě
    1. jenom s jablky :-)
    2. + strouhané hokaido (to byl úlet, dýně tomu dala akorát lepší barvu) 8-(
    3. + podélně půlený banán :yes:
    4. + rozmačkaný banán :yes::yes:
    No, pokud bych je nerozdal, tak bych to za den slupl sám a mého internistu by z toho mnou požitého množství tuku taky jeblo :-D
    ***
    Až nasyslím trochu loje, tak to zkusím i s ním :-)
    Je to takřka nepravděpodobné, ale čistě theoreticky by to těsto mělo být ještě lepččí :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: opecte strouhanku s maslem a trochu i mlete orechy :-D Urcite brumlat nebudou.:yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    Dycky: "... jsem si myslela, že těsto mojí babičky je nejlepší...."
    Já to měl stejně:-)
    Až do dneška!
    Pekl jsem paralelně podle rodinného rcp a podle tohoto rcp
    Podle tohoto rcp se těsto nesrovnatelně lépe vyvaluje-není jako žvýkačka(nemá tendenci se na vále vracet) :yes:
    Pekl jsem při 200°C a těsto "listovalo":yes:
    Akorát už nebudu strouhanku na podsypání náplně předem pražit. Někteří se ptali, proč je tam "písek":no:
    No, po pár hodinách se "písek" ztratil - změkl :-)

    Odpovědět

  • Dycky Dycky

    přesně tak, taky jsem si myslela, že těsto mojí babičky je nejlepší...........;-), tohle je fakt pecka, okamžitě jsem ho rozšířila i v práci, měl úspěch všude. Z jedné dávky jsem ho ani nikdy nedělala, ze dvou a výš!:-Quž se těším na víkend,peču!!!:-Q

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Jani, výborný štrúdl. Zařazuji do našich receptů ( a to jsem si myslela,že babi má nejlepší recept). S těstem se krásně pracuje, jsou opravdu snadné, výborné,všem chutnají.

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Oskar4175: Děkuji pěkně :-K, jsem ráda, že si pochutnala celá rodina. :yes::-K

    Odpovědět

  • Oskar4175 Oskar4175

    Naprosto úžasný tažený závin. Rodina pochválila. Recept doporučuji a autorce za něj děkuji. Určitě z něj bude moje stálice. :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Wikki Wikki

    Dnes jsem zahlédla recept a upekla, opravdu výborné.:yes:

    Odpovědět

  • JaVan JaVan

    Dneska než-li jsem začala péct tento štrůdl jsem si četla nejdříve recenze ......byla jsem v úžasu jaké blbosti tam někdo píše......Já za sebe dávám tomuto receptu bodík a mám pro něj :yes: ......úžasné těsto, krásně se s ním pracuje a je křehké ......po vystydnutí jsem ho krájela.....v žádném případě se nedrobilo, nebylo tvrdé........tento štrůdl je prostě luxusní a našel si své místo v mé kuchyni.........

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    yanull: Nebo , mlsat až když se ochladí a šmytec. Já už řekla, manželovi , že ty jabka mohou i běhat maraton po kuchyni , ani si je nevšimnu, dokud se neochladí.:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 6 10 15 19

Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky