Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezinky sklízíme koncem léta. Jejich zpracování je snadné, svou chutí a vzhledem připomínají borůvky
Zdroj: Pixabay

Bezinky, plody černého bezu, dozrávají od srpna do září. Jsou šťavnaté a mají výraznou černo-fialovou barvu. Vzhledem připomínají borůvky, na koláčích s bezinkami si opravdu pochutnáme.

Bez černý roste na okrajích lesů, kolem cest a plotů, na venkovských zahradách. Ceněná jsou nejen jeho květenství, ale i dobře vyzrálé plody. Jen pozor - čerstvé bezinky mohou ve větším množství způsobit nevolnost. Bez obav z nich ale připravujeme kompoty, sirupy a džemy. V našem dalším článku poradíme, jak je trhat a odstopkovat

Plody tmavé barvy využijeme různými způsoby, nezralé plody ale nepoužíváme:

Závěr sezony nám nabízí dostatek plodů nejen na zahradách, ale i ve volné přírodě. Jiným oblíbeným planě rostoucím keřem, pro jehož plody jistě najdeme uplatnění, je šípková růže. Náš další článek pojednává o využití jejích plodů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více