Jak na to, aby se džem nekazil. Stačí se řídit jednoduchými pravidly a použít kvalitní ovoce
Chutný džem se v naší kuchyni uplatní různými způsoby. Máme ho rádi jako lahodnou pomazánku - ať už na pečivo, lívance nebo palačinky, plníme jím koláče, lžičku této dobroty si s chutí přidáme také do ranního jogurtu.
Džem vaříme pouze z kvalitního, dobře vyzrálého a zdravého ovoce - nevadí, pokud je menší, ale nesmí být nahnilé nebo napadené plísní. Ovoce vždy dobře umyjeme a připravíme podle toho, o jaký druh ovoce se jedná. Při vaření džemu přidáváme buď jen cukr nebo ještě želírovací přípravek. Výhodou některých přípravků jsou konzervační vlastnosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vaříme džem
Jak připravit skleničky na džem
- Vypláchnuté skleničky, narovnané na plechu, necháme krátce vypařit v rozehřáté troubě - nejlépe dnem vzhůru, aby z nich vytekla voda.
- Skleničky je možné také vyplachovat horkou vodou, např. z rychlovarné konvice, před plněním je necháme vysušit.
- Pohodlnou možností je umytí skleniček v myčce nádobí, v tom případě další "vypařování" není nutné.
Jak připravit víčka
- Dříve se používaly převážně víčka Omnia, která se uzavírala pomocí zavařovacích hlav - tento způsob zavírání je pracnější, ne vždy víčka dobře chytají.
- Dnes mnohé hospodyňky dávají přednost šroubovacím víčkům, zavírání s nimi je velmi snadné a rychlé.
Víčka dobře vymyjeme, případně je na chvíli ponoříme do horké vody. Kdo chce, vypláchne víčka malým množstvím alkoholu nebo vytře ubrouskem, namočeným v alkoholu.
Jak plnit skleničky džemem
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 5 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 18 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Jak otevřít šroubovací víčko. Zavařovací sklenice s marmeládou či kompotem nebývá vždy snadné otevřít. Pomůže několik rad
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Komentáře
29. 6. 2022 09:56