Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapr je naší národní rybou a v období vánočních svátků je velmi vyhledávaným pokrmem. Rybí maso je specifickou surovinou, která potřebuje speciální zacházení. Zaměříme se na 10 častých otázek, které vás mohou ve spojitosti s kaprem napadnout.

Přestože je kapr středně tučná ryba, je kapří maso velmi lehce stravitelné. Obsahuje nízký podíl tuků, je zdrojem lehce stravitelných bílkovin a také omega-3 nenasycených mastných kyselin. Právem se tak řadí mezi dietní masa.

1

Kdy je nejlepší koupit kapra

Ideální je koupit si kapra v den, kdy ho chceme konzumovat. Nejlepší ryba je totiž čerstvá, nemražená. Rybí maso rychle degraduje a rozkládá se. Při skladování se z ryby uvolňují nežádoucí pachy, které pak musíme odstraňovat. Proto s nákupem čerstvé ryby vyčkávejte do poslední možné chvíle.

2

Jak dlouho může být kapr v lednici

Pokud si přinesete čerstvou rybu, vydrží v lednici 2 dny, aniž by utrpěla kvalita masa. Trvanlivost můžete prodloužit vakuováním. V tom případě lze kapra skladovat 3–5 dní. Delší skladování se nedoporučuje, protože se začnou rozvíjet nepříjemné rybí pachy a maso začne ztrácet na kvalitě.

3

Jak vykuchat kapra

Vykuchat kapra není nic složitého, základem je ale ostrý tenký nůž.

  • Kapra si pořádně omyjeme, abychom ho zbavili slizu. Nejlépe to půjde teplou vodou. Poté ho pořádně osušíme papírovými utěrkami.
  • Vedeme řez od řitního otvoru směrem k hlavě. Neřežeme příliš hluboko, abychom neprořízli vnitřní orgány.
  • Rukou sáhneme do břišní dutiny a vyjmeme obsah. Postupujeme odzadu. Dáváme pozor na žluč, její protrhnutí by znehodnotilo veškeré maso.
  • Oddělíme mlíčí a jikry.
  • Rybu znovu omyjeme zevnitř i zvenku a osušíme.

4

Jak správně rozmrazit kapra

Ideální je čerstvá ryba, když už ale máte kapra v mrazáku, musíte ho rozmrazit šetrně, aby byla zachována kvalita masa

5

Jak naporcovat kapra

Kapra můžeme porcovat na tradiční podkovy, kdy jednoduše celou rybu krájíme na stejně široké kusy. Nevýhodou je, že takové porce obsahují spoustu kostí. Výhodnější je kapra vyfiletovat a získat tím maso téměř bez kostí

6

Jak zbavit kapra zápachu

Kapr zapáchá kvůli rybímu tuku a slizu, ze kterého se postupně uvolňují látky rozkládající se na amoniak a sirné sloučeniny. Proto je důležité kupovat rybu co nejčerstvější. Zápach můžeme redukovat několika způsoby:

  • Naložení do mléka je nejčastěji používaným způsobem. Porce kapra jednoduše naložíme do mléka a necháme odležet podle intenzity zápachu 30 minut až 1 den.
  • Vytvoříme emulzi z olivového oleje a lisovaného česneku, kterou kapra potřeme a necháme několik hodin odpočívat.
  • Kapra pokapeme citrónovou šťávou, můžeme přidat i nastrouhanou citrónovou kůru. Potom je možné s rybou hned dál pracovat.

7

Kdy obalit kapra

Nejlepší je obalit kapra těsně před smažením. Vyhnete se tak mokvání a odlupování strouhanky. Dobré je také před obalováním porci ryby pořádně osušit papírovou utěrkou. Díky tomu dosáhnete žádoucí křupavosti strouhanky.

8

Jak připravit kapra na pánvi

Nejčastěji kapra smažíme v trojobalu na pánvi. Pokud máte možnost, zvolte hlubší pánev, ve které nechte rozpálit větší množství řepkového oleje. Ten, na rozdíl od slunečnicového, snese vyšší teploty. Rybu smažíme pozvolna po obou stranách asi 10 minut, dozlatova.

9

Jak péct kapra v troubě

Pokud chceme mít naráz hotových více porcí kapra, je výhodné je upéct v troubě. To oceníme především u štědrovečerní večeře, kdy nemusíme vstávat od stolu a hlídat kapra na pánvi.

  • Na plech vyložený pečicím papírem kápneme trochu oleje, naskládáme obalené ryby a pečeme na 180 °C 20–30 minut.
  • Nebo můžeme v pekáči rozpálit větší množství oleje, do kterého následně vložíme obalené porce kapra a pečeme dozlatova.

10

Jak dlouho vydrží smažený kapr v lednici

Často se stává, že zbyde několik porcí usmaženého kapra. Pokud se nenajde žádný strávník, který by maso dojedl, dejte ho po vychladnutí do plastové krabičky s ventilačním otvorem. Tu dejte do lednice, kde ryba vydrží 2 dny. 

Teď už víte, jak s kaprem zacházet a na co si dát pozor. Zbývá jen tip na nějaké dobré jídlo. Nabízíme vám klasiku v podobě smaženého křupavého kapra. Pokud jsme na nějakou radu zapomněli, napište nám do komentářů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více