Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na domácí porážku drůbeže. Poradíme postup krok za krokem
Zdroj: Pixabay

Domácí porážka drůbeže k vesnici neodmyslitelně patří. Kdo drůbež chová, měl by ji umět i co nejhumánněji zabít. Může se stát, že se drůbež poraní a je třeba ukončit její trápení. Vyřazují se starší kusy, kohouti nebo přebyteční jedinci určení na maso.

Ať už chováte drůbež na vajíčka nebo na výkrm, jednou nastane jejich čas a bude třeba slípku zabít. Chovatel by měl v této nepříjemné situaci přebrat zodpovědnost za porážené zvíře a připravit mu ty nejlepší podmínky, bez ohledu na to, jak je to pro něj samotného nepříjemné.

Postup porážky krok za krokem

Nejčastěji používaným způsobem je setnutí hlavy, lze ale také drůbeži zlomit vaz a následně ji vykrvit.

  • Připravte si špalek, sekyrku nebo nůž, pevný provázek a pokud máte, tak i vykrvovací trychtýř.
  • Vykrvovací trychtýř je nerezový kužel bez špičky. Do jeho vrcholu se provlékne hlava drůbeže a při jejím oddělení drží tělo pevně uvnitř trychtýře. Nedojde tak k poškození drůbeže
  • Chyťte slepici za nohy a otočte ji hlavou dolů. Tento úkon má na drůbež sedativní účinek. Krev se nahrne do hlavy a zvíře omráčí. V ten moment protáhněte hlavu skrz trychtýř (tělo je uvnitř, hlava slabším koncem venku). Vezměte si nůž a dostatečně silným řezem přerušte obě krční tepny. Druhou možností je useknutí hlavy sekyrkou. To ale mnoho chovatelů nedoporučuje, protože svalová hmota zažije rychlým usmrcením šok a maso prý není tak kvalitní.
  • Bezprostředně po zabití je nutné pověsit slepici za pařáty hlavou dolů, aby došlo k řádnému vykrvení
  • Slepice se bude ještě několik minut hýbat, ale nemějte obavy. Už dávno nic necítí. Pokud byste slepici neuvázali, mohla by běhat po dvorku bez hlavy nebo by si polámala křídla. A to je například u brojlerové krůty významná ztráta.
  • Po 3–5 minutách, kdy bude drůbež vykrvená, následuje spaření, škubání a kuchání.

I když je tento úkon pro mnoho chovatelů velmi náročný, usmrcení zvířete v prostředí, ve kterém žilo, je pro něj nejméně stresující. Popsaným způsobem můžete porazit všechny druhy drůbeže. Vodní drůbež se tzv. zařezává, což znamená, že se ostrým nožem hluboko zařízne za hlavou, v místě, kde má prohlubeň. V tomto místě je dobré jí oškubat peří, abyste se trefili. Pak je třeba kachnu znehybnit zakleknutím, zaříznout a vykrvit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více