Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Zdroj: Pixabay

Škubání drůbeže není zrovna příjemná práce, ale i na ni už existují pomocníci. V následujícím článku vysvětlíme a poradíme, jakých pravidel se držet, aby se dílo podařilo, ať už vás čeká škubání ručně nebo za pomoci škubačky.

Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete dodržovat několik zásadních pravidel, půjde vám to velmi rychle od ruky.

Ručně nebo za pomoci škubačky

Ať tak či onak, základem úspěchu je správně spařit drůbež. Slepice, krůta, kachna nebo husa, každý druh vyžaduje jinou teplotu. My budeme škubat slepici, proto se na ni v postupu zaměříme.

  • Připravte horkou vodu o teplotě 60-70 °C, kýbl ve kterém budete slípku pařit, rukavice, nůž a vodu na závěrečné opláchnutí.
  • Zabitou a vykrvenou slepici vezměte za pařáty a ponořte ji do kýble s horkou vodou. Trvá 2–3 minuty, než se peří uvolní a jde snadno škubat. Pozor, starší slepice je třeba pařit déle.
  • Může se stát, že peří stále drží a špatně se škube, v tom případě je třeba ještě chvíli pařit. Pokud se naopak kůže trhá, byla moc horká voda nebo se slípka pařila moc dlouho.
  • Spařenou slepici začneme škubat od letek, tedy nejdelších per na křídlech. V průběhu škubání můžeme občas konkrétní část opláchnout teplou vodou. Lépe tak uvidíme, zda máme hotovo, nebo je třeba ještě některou partii dočistit. Tento proces zabere asi 20 minut.
  • Pokud máte možnost použít škubačku, postupujte podle návodu. Oškubáno bude zhruba za minutku.
  • Po oškubání odřízneme pařáty a slepici vykucháme
  • Drůbky, tedy srdce, játra a žaludek, nevyhazujeme. Jsou výborné třeba do polévky.

Jak vidíte, není to žádná věda. A takové domácí kuřátko, o kterém víte z jakých pocházelo podmínek a čím bylo krmeno, chutná dvojnásob. Třeba to pečené, s nádivkou.

 

Komentáře

Supermama Supermama

22. 4. 2024 17:20

Majko, :-) děkuji za pomoc - i když si někdo myslí, že škubání slípek nic není - mě tvoje rady opradu pomohly... :-8

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více