Chalva je možná nejstarší cukrovinkou. Poradíme, jak si ji doma připravit
Chalva (halva) je nejstarší středomořskou sladkou cukrovinkou. Připravuje se podle tradičních receptů mnoha zemí na Blízkém východě. Má drobivou nebo lístkující texturu a sladkou chuť, podobající se karamelu.
Chalva se nejčastěji vyrábí z pražených i nepražených sezamových semínek, která se rozemelou a poté se smíchají s medem, cukrem nebo rostlinným sirupem. Vyrobit ji však můžeme i ze semínek slunečnice a různých druhů ořechů a luštěnin.
Jak připravit tahini pastu
Potřebujeme světlá sezamová semínka:
- Sezamová semínka opražíme na pánvi - pozor, ať se nespálí!
- Vložíme je do sekáčku nebo do mixéru a umixujeme jemnou pastu.
- Tahini pastu můžeme koupit hotovou v obchodě nebo na internetu.
Jak vyrobit chalvu - halvu
- Na pánvi rozehřejeme cukr, dokud nedostane medovou barvu.
- Místo karamelu můžeme použít med - smícháme ho s tahini pastou.
- Přisypeme ingredience podle chuti - pistácie, mandle, kandované ovoce.
- Chalvu navrstvíme do formiček a vložíme na několik hodin do lednice.
Milovníci karamelové chuti uvítají i chalvu s karamelem, s jehož přípravou vám může pomoci naše video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 51 minutami
Mňamka
Přidáno před 1 hodinou
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 1 hodinou
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 8 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 12 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 19 hodinami
Komentáře