Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zázrak ze sezamových semínek: Z tahini pasty vytvoříte dokonalý dresink a hodí se i do dezertů
Zdroj: Pixabay, danad94d

Neobejde se bez ní pomazánka hummus ani mnoho podobných dipů arabské kuchyně. Dá se přimíchat do omáček, uděláte z ní zálivku na salát a nejen pro vegany je výbornou alternativou majonézy. Tahini pastu dnes již seženete v obchodech, ale snadno ji vyrobíte i doma.

Trochu jiné oříškové máslo

Vypadá trochu jako ořechové máslo a má k němu i poměrně blízko. Na rozdíl od něj se ale tahini pasta nepřipravuje z oříšků, ale ze sezamových semínek. I proto je někdy nazývána přímo sezamová pasta. Existuje ve dvou variantách – z loupaných a neloupaných semínek. Ta z neloupaných je tmavší a má intenzívnější chuť. Kromě toho se připravuje i z neopražených semen, pak je nazývána jako raw tahini. Tato pasta specifické příjemně oříškové chuti je populární hlavně v kuchyních Blízkého a Středního východu, ale jako náhražka živočišných produktů se dá použít do mnoha jídel z celého světa. Kromě klasické lehce dosolené verze existuje i sladká tahini pasta dochucená třeba čokoládou. Výborně se hodí například na palačinky jako zdravější alternativa nutelly.

Do hummusu, k falafelu i na nudle

Svůj původ má tahini nebo také tahina pasta zřejmě v Persii. Podle webu Thekosherchannel.com se jí tam říkalo ardeh neboli svaté jídlo. Sezamová semínka totiž byla již v minulost velmi ceněná. Dokonce již staří Řekové je používali při výrobě léků a slavný řecký lékař Hippokrates je vyzdvihoval pro jejich nutriční složení. Ze sezamu se dělal i olej a výrobky z něj si v minulosti mohly dovolit jen vyšší vrstvy. Sezam byl dokonce vnímán jako symbol nesmrtelnosti. Z Persie se tahini rozšířila do Izraele, kde si získala velkou popularitu, dále do Indie, na sever Afriky, do Řecka nebo i dál na východ do Asie. Sezamová pasta je oblíbená i v mnoha asijských kuchyních, jen už tam není označována jako tahini. Oblíbená sezamová pasta dodává chuť známé „pomazánce“ hummus. Podle stránek Nowlebanon.com byla jako přísada hummusu uvedena v jisté arabské kuchařské knize již ve 13. století. Kromě toho se přidává i do dalšího populárního předkrmu levantské kuchyně – do dipu baba ghanoush z pečených lilků. Je i jednou z důležitých ingrediencí orientálního dezertu halva a používá se jako dip k cizrnovým smaženým kuličkám známým jako falafel. Omáčku z ní vyrobíte snadno, stačí ji jen smíchat podle chuti s citronovou šťávou, trochou oleje, solí, pepřem a česnekem, prošlehat a pak naředit vodou, dokud vám nevznikne hladká omáčka. Tu pak využijete jako zálivku i do mnoha dalších salátů. Namáčí se do ní i chléb pita nebo se dává jako omáčka na arabskou verzi pizzy lahmajoun. Konzumuje se i nasladko třeba smíchaná s datlovým sirupem. V zemích východní Asie pak sezamovou pastu využívají jako omáčku na nudlové pokrmy.

Prospívá kostem a dodává energii

Tahini pastu se vyplatí si dávat nejen pro její skvělou chuť a univerzální použití, ale i pro její účinky na naše zdraví. Je dokonce i prospěšnější než samotná sezamová semínka, neboť je již rozemletá, takže se z ní lépe vstřebávají živiny. Podle webu Healthline.com je tahini pasta bohatá na antioxidanty. Konzumace sezamových semínek může pomoci snížit riziko vzniku některých onemocnění, jako je cukrovka 2. typu a srdeční choroby. Mohou také přispět ke snížení hladiny cholesterolu. Kromě toho je tahini plná zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Pasta je bohatá na bílkoviny a vlákninu a je i skvělým zdrojem fosforu a manganu, minerálních látek nezbytných pro zdraví našich kostí. Má také vysoký obsah thiaminu (vitaminu B1) a vitaminu B6, jež nám dodávají energii. Podle stránek Thekosherchannel.com prý turečtí letci za druhé světové války vykazovali lepší fyzické a duševní schopnosti než jejich kolegové jiných národností. Usuzovalo se, že za jejich vytrvalost prý mohla vyšší konzumace tahini pasty.

Připravte si domácí sezamovou pastu

Tahini pasta se dá v současnosti bez problémů koupit v obchodech s orientálními potravinami nebo se zdravou výživou a dokonce i ve větších supermarketech. Pokud byste ale přece jen měli problém na ni někde narazit, vyrobte si ji doma sami. Sezamová semínka seženete všude. A jak na to? Připravte si 140 gramů sezamových semínek, nejlépe loupaných, 2 až 4 polévkové lžíce rostlinného oleje neutrální chuti a špetku soli. Sezamová semínka nasypte do širokého hrnce nebo pánve a nasucho je při střední teplotě osmahněte, dokud semínka nezískají vůni a velmi lehké zbarvení. Trvá to 3 až 5 minut. Přeneste opražená semínka na plech nebo velký talíř a nechte je zcela vychladnout. Pak je přendejte do mixéru a rozmixujte na drobivou pastu. Přidejte 3 lžíce oleje a zpracovávejte 2 až 3 minuty, přičemž několikrát mixování přerušte a seškrábněte pastu ze stěn mixéru. Mixujte, dokud není konzistence tahini hladká. Případně přidejte další lžíci oleje. Tahini ochutnejte a podle chuti osolte. Opět krátce promixujte. Tahini skladujte zakryté v lednici po dobu jednoho měsíce. Pokud se vám olej oddělí od tuhé složky, nic se neděje, tahini stačí jen promíchat.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více