Zázrak ze sezamových semínek: Z tahini pasty vytvoříte dokonalý dresink a hodí se i do dezertů
15. 2. 2022 Vaření
Neobejde se bez ní pomazánka hummus ani mnoho podobných dipů arabské kuchyně. Dá se přimíchat do omáček, uděláte z ní zálivku na salát a nejen pro vegany je výbornou alternativou majonézy. Tahini pastu dnes již seženete v obchodech, ale snadno ji vyrobíte i doma.
Trochu jiné oříškové máslo
Vypadá trochu jako ořechové máslo a má k němu i poměrně blízko. Na rozdíl od něj se ale tahini pasta nepřipravuje z oříšků, ale ze sezamových semínek. I proto je někdy nazývána přímo sezamová pasta. Existuje ve dvou variantách – z loupaných a neloupaných semínek. Ta z neloupaných je tmavší a má intenzívnější chuť. Kromě toho se připravuje i z neopražených semen, pak je nazývána jako raw tahini. Tato pasta specifické příjemně oříškové chuti je populární hlavně v kuchyních Blízkého a Středního východu, ale jako náhražka živočišných produktů se dá použít do mnoha jídel z celého světa. Kromě klasické lehce dosolené verze existuje i sladká tahini pasta dochucená třeba čokoládou. Výborně se hodí například na palačinky jako zdravější alternativa nutelly.
Mohlo by vás zajímat
Do hummusu, k falafelu i na nudle
Svůj původ má tahini nebo také tahina pasta zřejmě v Persii. Podle webu Thekosherchannel.com se jí tam říkalo ardeh neboli svaté jídlo. Sezamová semínka totiž byla již v minulost velmi ceněná. Dokonce již staří Řekové je používali při výrobě léků a slavný řecký lékař Hippokrates je vyzdvihoval pro jejich nutriční složení. Ze sezamu se dělal i olej a výrobky z něj si v minulosti mohly dovolit jen vyšší vrstvy. Sezam byl dokonce vnímán jako symbol nesmrtelnosti. Z Persie se tahini rozšířila do Izraele, kde si získala velkou popularitu, dále do Indie, na sever Afriky, do Řecka nebo i dál na východ do Asie. Sezamová pasta je oblíbená i v mnoha asijských kuchyních, jen už tam není označována jako tahini. Oblíbená sezamová pasta dodává chuť známé „pomazánce“ hummus. Podle stránek Nowlebanon.com byla jako přísada hummusu uvedena v jisté arabské kuchařské knize již ve 13. století. Kromě toho se přidává i do dalšího populárního předkrmu levantské kuchyně – do dipu baba ghanoush z pečených lilků. Je i jednou z důležitých ingrediencí orientálního dezertu halva a používá se jako dip k cizrnovým smaženým kuličkám známým jako falafel. Omáčku z ní vyrobíte snadno, stačí ji jen smíchat podle chuti s citronovou šťávou, trochou oleje, solí, pepřem a česnekem, prošlehat a pak naředit vodou, dokud vám nevznikne hladká omáčka. Tu pak využijete jako zálivku i do mnoha dalších salátů. Namáčí se do ní i chléb pita nebo se dává jako omáčka na arabskou verzi pizzy lahmajoun. Konzumuje se i nasladko třeba smíchaná s datlovým sirupem. V zemích východní Asie pak sezamovou pastu využívají jako omáčku na nudlové pokrmy.
Mohlo by vás zajímat
Prospívá kostem a dodává energii
Tahini pastu se vyplatí si dávat nejen pro její skvělou chuť a univerzální použití, ale i pro její účinky na naše zdraví. Je dokonce i prospěšnější než samotná sezamová semínka, neboť je již rozemletá, takže se z ní lépe vstřebávají živiny. Podle webu Healthline.com je tahini pasta bohatá na antioxidanty. Konzumace sezamových semínek může pomoci snížit riziko vzniku některých onemocnění, jako je cukrovka 2. typu a srdeční choroby. Mohou také přispět ke snížení hladiny cholesterolu. Kromě toho je tahini plná zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Pasta je bohatá na bílkoviny a vlákninu a je i skvělým zdrojem fosforu a manganu, minerálních látek nezbytných pro zdraví našich kostí. Má také vysoký obsah thiaminu (vitaminu B1) a vitaminu B6, jež nám dodávají energii. Podle stránek Thekosherchannel.com prý turečtí letci za druhé světové války vykazovali lepší fyzické a duševní schopnosti než jejich kolegové jiných národností. Usuzovalo se, že za jejich vytrvalost prý mohla vyšší konzumace tahini pasty.
Mohlo by vás zajímat
Připravte si domácí sezamovou pastu
Tahini pasta se dá v současnosti bez problémů koupit v obchodech s orientálními potravinami nebo se zdravou výživou a dokonce i ve větších supermarketech. Pokud byste ale přece jen měli problém na ni někde narazit, vyrobte si ji doma sami. Sezamová semínka seženete všude. A jak na to? Připravte si 140 gramů sezamových semínek, nejlépe loupaných, 2 až 4 polévkové lžíce rostlinného oleje neutrální chuti a špetku soli. Sezamová semínka nasypte do širokého hrnce nebo pánve a nasucho je při střední teplotě osmahněte, dokud semínka nezískají vůni a velmi lehké zbarvení. Trvá to 3 až 5 minut. Přeneste opražená semínka na plech nebo velký talíř a nechte je zcela vychladnout. Pak je přendejte do mixéru a rozmixujte na drobivou pastu. Přidejte 3 lžíce oleje a zpracovávejte 2 až 3 minuty, přičemž několikrát mixování přerušte a seškrábněte pastu ze stěn mixéru. Mixujte, dokud není konzistence tahini hladká. Případně přidejte další lžíci oleje. Tahini ochutnejte a podle chuti osolte. Opět krátce promixujte. Tahini skladujte zakryté v lednici po dobu jednoho měsíce. Pokud se vám olej oddělí od tuhé složky, nic se neděje, tahini stačí jen promíchat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat