Jak připravit fenykl? Hlízy jsou chutné do salátů i tepelně upravených jídel
Hlíznatý fenykl je zeleninou, která dá naší kuchyni zase nový rozměr. Hlízy si můžeme koupit, nebo také sami vypěstovat na zahradě. Semeno hlíznatých odrůd fenyklu se vysévá přibližně v polovině července a rostliny se sklízí na podzim. K pěstování můžeme využít fóliovník.
Fenykl v naší kuchyni
Hlízy fenyklu jednoduše očistíme, zbavíme vrchních listů, spodku a zdřevnatělého tuhého vnitřku. Poté hlízy můžeme krájet po libosti, obvykle na tenké proužky. Jemné a svěže zelené lístky, které vyrůstají na vršku hlízy a připomínají vzhledem kopr, určitě nevyhazujeme. Odložíme si je stranou a využijeme k závěrečnému zdobení jídla. Fenykl se chuťově hodí k rybám i k jinému masu např. kuřecímu.
Polévky z fenyklu
Příprava je úplně jednoduchá, očištěné hlízy nakrájíme a použijeme obdobně jako jinou zeleninu. Z našich receptů můžeme ochutnat např. polévku připravenou z rajčat, mrkve nebo batátů. Fenykl polévkám předá svou příjemnou chuť. Při podávání polévku na talíři dozdobíme snítkou čerstvého fenyklu.
Saláty s fenyklem
Očištěné a jemně nakrájené hlízy smícháme s vybranou zeleninou. Fenykl je chutný i v kombinaci se sladkým ovocem (např. s jablky, hruškami, pomeranči). Můžeme se nechat inspirovat vybranými recepty. Pokud nám již náš fenykl nepřipadá svěží, vložíme ho před zpracováním nejprve asi na 15 minut do chladné vody, získá tím opět svěžest a křupavost.
Semena fenyklu
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 7 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 8 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 9 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 19 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 23 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Jak vymazat a vysypat formu na bábovku - rady pro začátečníky
Zlepšováky vánoční rybí polévky: Žemlové knedlíčky, staročeská zavářka z mlíčí nebo trocha fenyklu? Vyberte si sami
Komentáře