Přerostlá cuketa? Poradíme, jak ji připravit k dalšímu zpracování. Výhodou je její delší trvanlivost
Cukety rostou v příznivých podmínkách velmi rychle. Pro některé plodiny chodíme s miskou, ale pro cukety s košíkem, někdy dokonce s kolečkem (kotoučem). Snadno se dokonce stane, že některý plod přehlédneme a ten pak naroste do úctyhodných rozměrů.
Nejlépe se připravují k jídlu cukety mladé, svěží a křehké. Nemusí se loupat, ani z nich neodstraňujeme tuhá semena. Jejich zpracování je velmi rychlé a pohodlné. Ale když některá přeroste, nic není ztraceno, i pro takovou cuketu najdeme uplatnění. Navíc jsou přerostlé cukety trvanlivější, proto s jejich přípravou nemusíme spěchat. Pokud sklidíme přerostlé vyzrálé cukety koncem léta, můžeme je pak skladovat i několik měsíců.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit přerostlé cukety k použití
Cukety, které mají již "nejlepší čas" za sebou, zbavíme tuhých částí, protože nejsou vhodné k jídlu.
- Velké plody potřebují oloupat tuhou slupku. Jde to lépe, když je nejprve rozkrojíme podélně napůl a pak teprve oloupeme. Někdy stačí škrabka, ale pokud jsou již slupky velmi tuhé, vezmeme si raději ostrý nůž. Nutná je opatrnost. Oloupanou slupku vyhodíme.
- Dále z cuket vydlabeme měkký vnitřek s tuhými semeny. Můžeme k tomu použít pevnou lžíci nebo malou naběračku. Vnitřní část cuket obvykle vyhodíme, přesto se i vnitřky (bez semen) dají ještě využít.
- Tip: Zralá semena cuket nemá smysl schovávat na výsev v následujícím roce, protože se rostliny vzájemně kříží během květu mezi sebou a není jisté, co by nám vlastně vyrostlo. Navíc pokud měly naše cukety v názvu F1, nehodí se již k dalšímu množení. Nebo máte jinou zkušenost? Budeme rádi, když nám napíšete do komentářů pod článkem.
Využití přerostlých cuket
Oloupanou cuketu, kterou jsme zbavili tuhých semen a měkkého vnitřku, použijeme podle zvoleného receptu. A k čemu se přerostlé cukety hodí?
- do pikantních pomazánek na topinky
- na výborný "cukeťák na plech"
- na cuketové zelí
- na ostré čatní z cukety
Postup výroby čatní můžete zhlédnout v následujícím videu. Čatní je skvělé pod dušené maso nebo na dochucení grilovaných jídel.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 13 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno 9. 5. 2024 08:30
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno 9. 5. 2024 06:45
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Přečtěte si Zobrazit více
Slaný cuketový koláč "cukeťák" pečeme z mladých cuket. Aby se povedl, držíme se spolehlivého receptu
Přerostlé cukety se velmi dobře hodí na cuketové pomazánky, některé z nich si snadno zavaříme na zimu. Skvěle chutnají na topinky
Jak poznat mladé cukety? Sklízíme je co nejdříve, vaření s nimi je snadné a rychlé, chuť skvělá
Komentáře