Slaný cuketový koláč "cukeťák" pečeme z mladých cuket. Aby se povedl, držíme se spolehlivého receptu
Cuketový koláč patří k nejoblíbenějším letním jídlům z cuket. Připravuje se v různých variantách a verzích, které se pečou dozlatova na plechu a podávají jako hlavní jídlo. Cukeťák můžeme upéct i pro návštěvu, určitě sklidí zasloužený úspěch.
Cukeťák nebo také cuketový koláč či sekanou připravujeme z mladých cuket, které mají ještě jemnou slupku, proto ji ani nemusíme loupat, a jemná semena, která není třeba odstraňovat. Žlutá cuketa dá pokrmu krásnou barvu, ale použijeme tu, kterou zrovna máme.
Co potřebujeme na jeden plech cukeťáku
Budeme potřebovat 1 kg nastrouhané mladé cukety. Dále si připravíme 4 nastrouhané mrkve, 4 nakrájené cibule, 4 vajíčka, vegetu, pepř, sůl, rozmačkaný česnek, 20 dkg nastrouhaného tvrdého sýru, 1 prášek do pečiva, 2 sklenky od hořčice dětské krupice, 4 lžíce polohrubé mouky a 2 dcl oleje. Kromě tohoto osvědčeného rozpisu surovin lze samozřejmě použít i různé další recepty z našeho receptáře.
K čemu se cukeťák hodí
Všechny suroviny smícháme dohromady a rozložíme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem. Cukeťák upečeme dozlatova. Ukázka postupu je ve videu. Pokrm jíme buď teplý nebo studený s bramborem či s bramborou kaší. Výborný je s pečivem. S cukeťákem podáváme čerstvou zeleninu, dobře chutná s kvašenými okurkami, kterým se říká kvašáky.
Cukeťák patří k nejoblíbenějším jídlům z cuket, díky strouhanému sýru má výbornou konzistenci. Při jeho přípravě se držíme osvědčených a spolehlivých receptů, podle některých se přidává jemně nakrájená zelená petrželka i uzenina.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 4 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 4 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 17 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 17 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 18 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Makové houstičky podle Josefa Maršálka jsou tmavší a aromatičtější díky chlebové mouce
7 receptů na cuketová jídla, která si zamilujete. Velkou úrodu cuket můžeme smažit, péct i vařit, pokaždé si pochutnáme
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře