Jak připravit marinádu ke grilování? Podle našeho jednoduchého receptu ji zvládnou i začátečníci
Grilování je oblíbeným gurmánským zážitkem a skvělou letní zábavou. Můžeme se do něho pustit na verandě nebo zahradě, u chaty či chalupy, dokonce i na balkoně. Vůně se pak linou všude kolem a každému se sbíhají sliny. A za lákavé vůně může i správně umíchaná marináda.
Grilovat můžeme maso, zeleninu, houby i sýry. Aby bylo grilované maso pěkně šťavnaté, nevysušené a chutné, nakládáme ho předem do marinád. Marináda má smysl, pokud je v ní maso naložené alespoň na dvě hodiny, ideálně na noc nebo rovnou na 24 hodin dopředu, a ponechané v chladu (v ledničce) v uzavřené nádobě. Co se týče masa ke grilování, tak velmi oblíbené je kuřecí, kterému marináda velmi prospěje. Použít můžete také vepřové. A vegetariáni stejným způsobem mohou připravit např. sojové plátky, kterým dá marináda skvělou chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit výtečnou marinádu
Vytvořit chutnou marinádu vyžaduje fantazii a správnou dávku zvolených surovin. Naše recepty mohou posloužit jako inspirace a dobrý základ k umíchání vlastní marinády. Množství a druh použitého koření si už upravíme sami podle chuti a možností. Grilování je oblíbenou doménou mužů, kteří se nebojí experimentovat a rádi zkouší něco nového. Zvlášť kuřecímu masu dá marináda žádanou šťavnatost a fantazii se meze nekladou.
Skvělá marináda na gril
Vybrali jsme pro vás oblíbený recept z našeho receptáře, marináda podle něj připravená dá masu jedinečnou chuť.
- Budete k tomu potřebovat na 2 kg masa 200 ml světlého piva, 50 ml oleje, 5 lžic sladkého kečupu, 4 lžíce chilli omáčky, 2 lžíce grilovacího koření, 1 lžičku mletého pepře, 1 lžíci sušeného tymiánu, 1 lžíci nadrobno posekaného čerstvého tymiánu a půl lžičky sušeného česneku.
- Všechny suroviny dobře promícháme ve větší míse, která se dá uzavřít a vejde se nám do ledničky.
- Do marinády naložíme očištěné a osušené plátky masa a necháme v chladu nejlépe 24 hodin marinovat.
- Potom maso klademe na připravený a dobře rozehřátý gril, grilujeme z obou stran, cca 20 minut z každé strany. Maso otáčíme, až když je z jedné strany dobře opečené. Při manipulaci s masem používáme kleště, při propíchnutí vidličkou by z něj totiž zbytečně vytékala šťáva.
Jak přesně postupovat při přípravě marinády a grilování vám předvede názorné video.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 4 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 5 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 6 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 16 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 20 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero nejčastějších otázek a odpovědí na téma grilování. Jak a na čem grilovat, různé způsoby grilování
Grilování masa a ryb: Jak grilovat velké kusy i jednotlivé porce
Tymián využijeme v kuchyni hlavně do marinád a k ochucení masa. Jeho léčivé účinky nám pomohou v domácí lékárně
Komentáře