Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké nákypy podáváme jako dezert nebo hlavní chod. V české kuchyni jsou oblíbené
Zdroj: Toprecepty.cz

Česká kuchyně má jedno specifikum, a to jsou sladká jídla podávaná jako hlavní chod. Patří sem různé vdolky, plněné buchty, kaše, těstoviny nasladko a také žemlovky i nákypy.

Sladké nákypy jsou pečené dezerty, ve kterých nadýchanost a vzdušnost způsobí dobře ušlehaný sníh z bílků. Pečeme různé obilninové nákypy z rýže, jahel, krupice, ovesných vloček a pohanky. Můžeme ale využít i drobné těstoviny jako např. kuskus nebo tarhoňu. I známá žemlovka se připravuje podobně.

Jak se dělá nákyp

Nákyp je jednoduché jídlo, které po uvaření některých surovin zapečeme v troubě nebo remosce.
  • Ze základní suroviny uvaříme se špetkou soli kaši podle návodu. Většinou použijeme mléko nebo mléko s trochou vody.
  • Necháme částečně zchladnout.
  • Kaši smícháme se žloutky, ochutíme. Obvyklou chutí bývá vanilka, citronová kůra nebo skořice.
  • Lehce vmícháme sníh z bílků.
  • Zapékací nádobu vymažeme máslem.
  • Na dno obvykle nalijeme polovinu kaše, poklademe ovocem a zalijeme zbytkem kaše. Ovoce používáme kompotované, čerstvé nebo mražené. Vhodné je i bobulové ovoce a nejpoužívanější jsou strouhaná jablka.  
  • Povrch můžeme poklást plátečky másla.
  • Zapečeme v troubě nebo remosce při 180 °C do zčervenání povrchu.

Nákyp skvěle chutná teplý, vlažný i studený. Pro velké mlsouny nebo při sváteční příležitosti doplníme zmrzlinou nebo vanilkovým krémem.

Začátečníkům s postupem napoví videorecept na rýžový nákyp.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více