Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbený vajíčkový salát - v retro stylu, vylepšený nebo odlehčený. Jak ho připravit a co v něm nesmí chybět
Zdroj: Top recepty

Jakmile se venku oteplí, bývá dostatek čerstvých vajec, a proto častěji chystáme oblíbená vaječná jídla. A když pak o Velikonocích potřebujeme zpracovat vařená vajíčka, přichází na řadu buď vajíčková pomazánka nebo vajíčkový salát.

Když je vajec dostatek

Vajíčkový salát přijde k chuti vždy a jeho příprava je velmi jednoduchá, zvlášť pokud už máme dopředu uvařená vajíčka. Díky cibuli, hořčici a kyselým okurkám je pikantní a s pečivem nás příjemně zasytí. Často se do něj přidává majonéza, může být i domácí.

Základní recept na vajíčkový salát

Vajíčkový salát "v retro stylu" podle tradičních receptů chutná velmi dobře:

  • Připravíme si vychlazená natvrdo uvařená vajíčka, nakládané okurky a cibuli.
  • Vše nadrobno pokrájíme, při krájení vajec nám pomůže krájecí mřížkové kolečko.
  • Kdo chce, přisype krájecím kolečkem protlačené bramborypředem ve slupce uvařené, oloupané a vychladlé.
  • Je-li pro nás cibulka příliš ostrá, lze ji po nakrájení krátce spařit. V tom případě ji přidáme až po vychladnutí.
  • Doplníme majonézou, kterou jsme rozmíchali s trochou soli a mletého pepře, případně s několika lžícemi hořčice a láku z okurek.
  • Místo láku z okurek se může přidat ocet nebo citrónová šťáva.
  • Promícháme a hotový salát necháme alespoň hodinu vychladit a odležet.
  • Po vychlazení podáváme s čerstvým pečivem.
  • Můžeme ho ještě posypat jemně nakrájenou pažitkou, petrželkou nebo medvědím česnekem.

Vylepšený vajíčkový salát 

Vajíčkový salát lze doplnit dalšími surovinami - záleží na nás, jestli dáme přednost klasické chuti nebo zkusíme podle následujících receptů salát vylepšit. Můžeme přidat jemně nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou uzeninu (salám nebo šunku). Přidává se na kostičky nakrájená paprika a rajčata, zkusit můžeme oblíbený sýr. K nakrájenému hermelínu se velmi dobře hodí celer. 

Odlehčený vajíčkový salát

Majonézu ve vajíčkovém salátu nahradíme, úplně nebo částečně, obyčejným bílým jogurtem. Kdo chce, použije smetanový jogurt nebo zakysanou smetanu. S jogurtem bude salát dietnější, se smetanou chutnější. Další možností je do salátu přidat zeleninu, můžeme ochutnat např. salát se sterilovanou červenou řepou, vařenou mrkví nebo celerem.

Na vajíčkovém salátu si pochutnáme, ať už ho připravíme k snídani, na večeři nebo jako svačinu. Mažeme ho na chlebíčky z veky a moc dobře chutná, když se jí s rohlíkem. Můžeme také připravit oblíbenou vajíčkovou pomazánku.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více