Jak pracovat se sušeným droždím? Stačí jen přimíchat do těsta a nechat kynout
Velmi důležitou surovinou, bez které se kynuté těsto neobejde, je právě droždí (neboli kvasnice). V dnešní době můžeme sáhnout buď po kostce čerstvého nebo také po malém sáčku sušeného. Jak tedy pracovat se sušeným droždím?
Droždí tvoří živé kvasinky, které se množí za určitých podmínek a zajistí kynutí těsta. Můžeme zvolit čerstvé droždí, známé jako malá kostka nebo také sušené droždí, které je dehydrované a vydrží nám doma v zásobě i po několik měsíců.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pracovat se sušeným droždím?
Je to zcela jednoduché a pohodlné.
- Nemusíme předem připravovat kvásek, stačí když ho smícháme s ostatními surovinami a necháme kynout.
- Platí stejná zásada jako u čerstvých kvasnic, těsto je třeba mít přikryté v teple a tím rychleji pak bude kynout.
- Nevýhodou může být delší doba kynutí oproti čerstvému droždí.
- Sušené můžeme použít pouze na kynutí, není vhodné na pomazánku, knedlíčky či polévku.
- Neobsahuje žádné alergeny, je bezlepkové a vhodné pro celiaky.
- Sušené droždí je velmi praktické, skladovat je můžeme až 24 měsíců.
- Jeden sáček sušeného droždí odpovídá svou "sílou" zhruba polovině kostky čerstvého.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 15 hodinami
Banana split
Přidáno před 15 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno a beze ztrát uchovat droždí. V lednici dlouho nevydrží
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Komentáře