Jak poznat správně rozpálenou pánev? Podle čeho se řídit a co nám v tom pomůže
Správně rozpálená pánev je základem každého smažení. Pokud totiž dáme maso na studenou pánev, přilepí se a při pokusu o otočení se bude trhat. Na dobře rozpálenou pánev nalijeme tuk a až po jeho rozpálení dáváme na pánev maso.
Záleží ale také na druhu pánve, ne každou můžeme rozpálit tak, až se z ní bude kouřit. Proto se řiďte pokyny výrobce, abyste si nezničili pánev či vlastní zdraví. Pánve na steaky se tedy rozpalují až do momentu, kdy se z nich začíná kouřit. Takovou teplotu si ale nemůžeme dovolit u teflonové pánve, ze které by se pak mohlo uvolňovat nepatrné množství zdraví škodlivých látek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně rozpálit pánev
Pánev musí být naprosto suchá. Pro jistotu ji vytřeme papírovou utěrkou a pokud se nám i pak zdá vlhká, posypeme ji solí. Sůl do sebe vlhkost absorbuje a během smažení nám ničemu nevadí, můžeme ji nechat na pánvi a smažit s ní.
- Čistou a suchou pánev dáme na plotýnku a zapneme ohřev na maximum.
- Jakmile se nám z pánve začne kouřit nebo nám nahřátí signalizuje červený bod uprostřed, nalijeme tuk, na kterém se chystáme smažit.
- Rozpoznat správný moment nám pomůže také kapka vody, kterou kápneme na rozpálenou pánev. Pokud voda prská, pánev není dostatečně rozpálená, ale pokud se kapka vody změní na malé kuličky, je připravená na smažení.
Jestli nám během smažení vystřikuje olej z pánve, dostala se do oleje voda. Mohla být na pánvi od začátku nebo jsme ji dodali společně s nedostatečně osušeným masem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 21 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno 5. 5. 2024 08:06
Bleskové rohlíky
Přidáno 5. 5. 2024 06:51
Přečtěte si Zobrazit více
5 častých chyb při smažení řízků: Možná se dopouštíte chyby, ani o tom nevíte
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Příbory rukojetí dolů a teflonu vstup zakázán aneb Jak správně dávat nádobí do myčky a co tam rozhodně nepatří
Komentáře