Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Možná vám to tak nepřipadá, ale i u tak obyčejné činnosti, jako je skládání špinavého nádobí do myčky, je dobré dodržovat určitá pravidla. Když totiž myčku správně naplníte, prodloužíte tím životnost nádobí a navíc zlepšíte kvalitu mytí. A pokud chcete dosáhnout dokonalosti, můžete si stáhnout aplikaci, která vaši myčku před spuštěním zkontroluje a její naplnění schválí.

Obecná pravidla

Než začneme rozebírat, co patří do jednotlivých košů myčky, je dobré si osvojit některá základní pravidla. Určitě se vám budou při skládání nádobí hodit.

  • Myčku začněte plnit odzadu dopředu. Jedině tak se vám podaří maximálně využít vnitřní prostor.
  • Nádobí vkládejte do jednotlivých přihrádek ideálně ve stejném směru.
  • Všechny znečištěné plochy nádobí by měly směřovat směrem do myčky a směrem dolů.
  • Nádobí nevkládejte do sebe ani přes sebe.
  • Nádobí s dutinami (například hrnečky a plastové předměty) nakloňte, aby se důkladně opláchlo vodou a následně i vysušilo.
  • Předměty, které by mohly propadnout košem myčky, dejte do příborového koše nebo zásuvky.

Do horního koše patří sklenice a hrnečky

Hrnky, skleničky nebo malé misky a podšálky – to všechno můžete uložit do horního koše. Myčky na nádobí jsou většinou vybaveny různými typy plastových držáků, které zajišťují stabilitu skleniček s vysokou nohou, a tím zabraňují jejich poškození. Některé modely mají na sklenice dokonce speciální ochranný koš, který zaručuje, že skleničky zůstanou pevně na svém místě po celou dobu mycího procesu. Do horního koše můžete také naskládat dlouhé kuchyňské náčiní (obracečky nebo naběračky). Dbejte na to, aby byly otočené čelní stranou dolů.

Do dolního koše patří talíře a hrnce

Pro velké kusy nádobí, jako jsou větší hrnce, pánve, mísy nebo talíře, je určený spodní koš. Hodně velké nádobí, jako jsou servírovací talíře, některé pokličky nebo pánve, byste měli dát na stranu, aby nepřekáželo tryskající vodě nebo mycímu prostředku v mytí ostatního nádobí. Pokud sem skládáte mísy nebo hrnce, nezapomeňte je obrátit dnem vzhůru, případně je dát šikmo.

Kam dávat příbory?

Co se týká ukládání příborů, máte v současné době dvě možnosti. U starších typů myček najdete košík na příbory v dolním koši, kde je na něj přesně vyhrazené místo. Abyste zajistili dostatečně kvalitní mytí, měli byste do něj vidličky a lžíce dávat tak, aby jejich rukojeti mířily dolů. S noži je to však obráceně. Jejich rukojeti nožů by měly směřovat vzhůru. Předejdete tak možnému poranění, které hrozí při jejich vyndávání. Moderní myčky však mají na příbory o něco praktičtější vychytávku. Tzv. příborovou zásuvku najdete mezi horní deskou myčky a horním košem. Hlavní její výhodou je, že už příborový koš nezabírá zbytečně místo v dolním koši a tím pádem se tam vejde víc nádobí. Navíc je tato zásuvka nejen dostatečně hluboká, ale je rozdělená příčkami, které se dají posunout tak, abyste do ní mohli uložit i náčiní větších rozměrů. Kromě příborů se tam vejdou vařečky, naběračky, obracečky, metly, servírovací příbory a podobné náčiní. Nemusíte je tedy dávat do horního koše, a získáte tak další místo na jiné nádobí.

S aplikací budete mít všechno pod kontrolou

Co myslíte, existuje nějaký způsob, jak byste si mohli ověřit, že jste naplnili myčku správně? Odpověď je kladná. Jestli chcete mít své snažení pod kontrolou, stáhněte si do chytrého telefonu některou z aplikací, které nabízejí výrobci myček. Pak už jen stačí vyfotit naplněný koš a pomocí technologie rozpoznávání obrazů vám aplikace naplněnou myčku schválí nebo pošle tipy, co je potřeba zlepšit.

Rada na závěr aneb co do myčky nepatří

Navzdory moderním materiálům, z nichž je většina nádobí a náčiní vyrobena, stále existují předměty, které byste do myčky dávat neměli. Mytím v myčce by totiž mohlo dojít k jejich trvalému poškození. Pokud tedy výrobci neuvádějí jinak, v myčce nemyjte následující předměty.

Teflonové nádobí – pokud výrobce výslovně nepovoluje mytí v myčce, tak do myčky nádobí s teflonovou vrstvou nedávejte. Sice nemusí být hned patrné, ale je jisté, že postupně se teflon v myčce poškodí, začnou se na něj přichytávat pokrmy a nakonec se začne odlupovat.

Nožeostré kuchyňské nože do myčky nepatří, protože se v ní jejich ostří postupně ztupí. Někdy se natolik poškodí, že už je nelze ani nabrousit. A pokud mají lepenou nebo dřevěnou rukojeť, tak hrozí, že praskne nebo se od kovové části odlomí. Do myčky nedávejte ani škrabky nebo ostrá struhadla.

Dřevokrájecí prkénka a dřevěné kuchyňské náčiní mohou v myčce vlivem vysoké teploty při mytí popraskat nebo se zkroutit. Ani to sice nebude po prvním mytí možná vidět, ale postupně k poškození jistě dojde. Ostatně ani veškerá chemie používaná v myčce dřevu moc nesvědčí.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více