Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pitná voda - patří k základním životním potřebám a její odpovídající příjem (spolu s příjmem dalších tekutin) je nejen podmínkou pro správné fungování všech procesů v lidském těle, ale přispívá i k duševní pohodě člověka.

Lidské tělo vylučuje vodu mnoha způsoby a je proto potřeba ji pravidelně doplňovat. Správným pitným režimem pomáháte předcházet bolestem hlavy a únavě, lépe se soustředíte a co víc. Hlavně skvěle vypadáte.

15 důvodů – proč pít vodu

1. Tlumí bolesti 
Voda je životně důležitá, tlumí bolesti kloubů a hlavy, které často vznikají právě kvůli špatnému pitnému režimu. Bez jídla člověk vydrží několik týdnů, bez vody jen tři dny.

2. Stavební materiál těla
Naše tělo se skládá z 60 % z vody, u dětí je to přes 70 %. Mozek tvoří voda dokonce z 85 %! Je proto potřeba ji pravidelně doplňovat.

3. Limonády ji nenahradí
Člověk neumí příliš dobře získávat tuto tekutinu z jiných zdrojů než z vody samotné. Alkohol, limonády, káva, čaj. To všechno našemu tělu vodu naopak z těla odebírá!

4. Žízeň škodí paměti
Nedostatek vody je důvodem každodenní únavy. Už při dvouprocentním úbytku vody se zhoršuje schopnost soustředit se, zhoršuje se krátkodobá paměť, nastupují problémy se základní matematikou.

5. Ulehčuje trávení
Díky vodě se živiny získané z potravy dostávají v krvi do těla, stejně tak je voda důležitá při vylučování odpadních látek z organismu.

6. Okysličuje krev
V dostatečně zavodněném těle je krev mnohem více okysličená a tělo tak účinněji přeměňuje tuky na energii.

7. Udržuje teplotu
Voda pomáhá tělu udržovat teplotu. Pokud chodíte cvičit, je často lepší pít obyčejnou vodu než iontové nápoje obohacené o cukry. Při vypití 350 ml vody tělo během 15 minut vstřebá 240 ml. Pokud vypijete limonádu, vstřebáte jen 30 ml.

8. Chrání imunitu
Pokud málo pijete, může dojít k chronické buněčné dehydrataci. Buňky jsou vysušené a zesláblé a jsou tak náchylnější k mnoha nemocem.

9. Potlačuje hlad
Voda přirozeně potlačuje chuť k jídlu a pomáhá trávit tuky. Nedostatečné pití vody způsobuje vyšší ukládání tělesného tuku. Chcete-li zhubnout, je důležité hodně pít.

10. Brání chronickým potížím
Člověk by měl denně vypít 2– 2,5 litru vody, a to nejen v létě, kdy je optimální spotřeba až 5 litrů denně. Chronická dehydratace kromě únavy a nesoustředěnosti způsobuje zácpu, močové a ledvinové kameny, může dojít až k selhání ledvin.

11. S minerálkou opatrně
Minerálkami nelze zcela nahradit čistou vodu, jejich značky je důležité střídat. Nadbytek minerálních látek způsobuje ledvinové kameny, vápník se usazuje v cévách, železo zase v játrech. Minerálky jsou ale vhodný doplněk, hlavně při zvýšené zátěži.

12. Nezbytná při sportu
Pokud nebudete při zvýšené fyzické zátěži dostatečně pít, může dojít k přehřátí organismu a k jeho celkovému kolapsu. Úbytek vody z těla o 5 % zhoršuje fyzický výkon až o třetinu!

13. Pijte i bez žízně
Pocit žízně přichází až dodatečně, pít byste měli ještě předtím, než žízeň pocítíte. V tu chvíli už je totiž organismus dehydrovaný.

14. Pro zdravou pleť
Pokožka je poměrně spolehlivý indikátor, jestli dostatečně pijete. Pokud tak nečiníte, kůže je přeschlá a šedivá a rychleji se tvoří vrásky.

15. Lepší voda z kohoutku nebo balená voda
V našich podmínkách teče z kohoutku velmi kvalitní pitná voda, ale také voda, která se nedá pít. To samé platí i o vodě balené. 

Kolik vody je tedy třeba?

Voda se z těla dostává ven dýcháním, pocením, močením a se stolicí. Aby tělo správně fungovalo, je třeba vodu pravidelně doplňovat konzumací nápojů a potravin, které vodu obsahují.

Zde jsou dva možné přístupy, pokoušející se přiblížit potřeby průměrného zdravého dospělého, jedince žijícího v mírném klimatu.

Průměrný výdej močí je u dospělých 1,5 litru denně. Skoro další litr se ztrácí prostřednictvím dýchání, pocení a se stolicí. Jídlo obvykle obsahuje asi dvacet procent denního příjmu tekutin. Takže pokud budete pít dva litry vody (což je například osm čtvrtlitrových sklenic) či jiných tekutin denně, spolu s vaší běžnou stravou, by to mělo nahradit ztracené tekutiny.

Podle některých odborníků může být vhodné množství vypitých tekutin u mužů až 3 litry denně a u žen 2,2 litry denně.

Malý test pro každého

I přes výše zmíněné přístupy, pokud budete pít dostatek tekutin, takže jen zřídka pociťujete žízeň a barva vaší moči je bezbarvá nebo jen slabě žlutá, váš příjem tekutin je pravděpodobně dostačující.

Jak a kdy pít vodu.

Velmi užitečné je pít studenou čistou vodu ihned po probuzení. (Důležité upozornění pro ty, kdo vstávají v noci vykonat potřebu. Je třeba vědět, že když vypijí vodu před spaním, riskují onemocnění ledvin a jater).

1 - Takovým způsobem vykompenzujete ztrátu vody za dobu spánku.

2 - Jak jsme o tom už mluvili, toto je správný prostředek nastartovat práci střev.

Je třeba pít vodu před fyzickým cvičením, abychom zabezpečili potřebnou zásobu vody pro vylučování potu.

Půl hodiny před příjmem potravy také doporučujeme vypít sklenku vody. Při přijímání potravy nedoporučujeme pít, obzvlášť lidem s nadváhou, protože potrava, která je rozředěna vodou se promění v kaši a špatně se tráví a rychle prochází žaludkem. Člověk potom rychle pocítí pocit hladu. Pijte nejlépe 1 - 2 hodiny po jídle.

Nesmíte pít vodu hned potom, když jste požili ovoce a zahradní plody. To může vyvolat nafouknutí střev. Nikdy nezapíjejte studenou vodou tučné jídlo, aby jste se vyhnuli nepříjemným pocitům v žaludku a průjmu.

Před odchodem z domova v teplém počasí. Je třeba vypít 1 - 2 sklenky vody. Ale pít přímo v horku, zvlášť velké množství nedoporučujeme. To může vyvolat zvýšené pocení a zesílí proces dehydratace.

Hodně lékařů radí pít hodně vody v studeném období roku, proč? Určitě se někteří budete divit. To je všechno proto, že v době mrazů náš organizmus musí vydat více energie než v teplém období roku a při dýchání se také ztrácí voda. Také je třeba poslechnout radu zkušených cestovatelů. Za dobu letu v letadle je třeba pít vodu v poměru jedna sklenice na hodinu, protože v letadle je velmi suchý vzduch.

Ještě důležité upozornění – není třeba hned pít vodu ve velkém množství, užitečné je během dne několikrát menšími loky a ne jednou velké množství.

Jak poznáte, že málo pijete?

Sledujte určité příznaky nejen u sebe, ale také u svých rodičů či prarodičů a dětí:

  • pocit žízně,
  • sucho v ústech,
  • oschlé rty a jazyk,
  • malé množství tmavě žluté moči,
  • tendence k zácpě,
  • škytavka při jídle,
  • tlak v okolí žaludku,
  • suchá pokožka.

Jak poznáte, že pijete moc?

Ani nadměrné pití není správné. Nedostatek tekutin je sice nebezpečnější, ale přemírou tekutin přetěžujete ledviny a srdce. Všímejte si těchto příznaků:

  • časté močení (zvláště v noci),
  • klidové pocení v normálních teplotních podmínkách,
  • vlhké ruce či nohy,
  • bolestivost bodu vzadu uprostřed lýtka (při stisku prstem).

NEDOSTATEK VODY V TĚLE OVLIVŇUJE

  • Vaše trávení a zažívání
  • Funkci ledvin a tvorbu močových kamenů
  • Vylučování škodlivin z těla
  • Bolesti hlavy a malátnost
  • Nemoci od zánětu močových cest po kardiovaskulární choroby nebo rakovinu
  • Psychickou pohodu a koncentraci

Komentáře

hanahcotton hanahcotton

17. 6. 2013 13:49

Díky za pochvalu :-8...já osobně nejvíc piju vodu a pak čaj - ať už studený, nebo teplý ;-)ale víc studený...uvařím si ho do konvice a přes den popíjím a v pohodě zvládnu za den dvě i více konvic.:yes:

:yes::yes::yes::yes:A nezpomeňte, čím je člověk starší, tím více ztrácí pocit žízně a nemá potřebu pít...tělo ale vodu potřebuje ;-):yes::yes::yes:

spagetka spagetka

11. 6. 2013 13:51

Souhlasím hlavně s faktem, že při nedostatečném pití je suchá kůže. Já se s tím trápím děsně moc, pokožku mám svrasklou jak..... a svědíííí... no a dr.pravila a kolik toho vypijete, no méně než litr... tak jsem dostala "sprdunk":-8:-D, začala jsem si to hlídat a je to lepší. Jo i na barvě moči se to pozná, to je fakt :yes::yes::yes:. Hani prima zachycená a srovnaná fakta;-):yes::yes:

Simona Kucerova Simona Kucerova

11. 6. 2013 13:41

MOc pěkný článek:yes:poučný i já mám problém s pitným režimem:-(asi je to už vypěstované z dětství,nesměli jsme moc lemtat vodu,tak se to říkalo:-8celé dopoledne ve škole jsme nepili,měli jsme jen ovoce a svačinu.Když jsme lítali venku,tak si nikdo na pití nevzpomněl a tak si myslím,že to vše začalo.:-(Pokusím se i já začít na to myslet a pít vodu častěji než dosud;-):-K
Hani díky za článek;-):yes::-K

snazilka

11. 6. 2013 07:03

Všechny potřebné a důležité informace v jednom uceleném článku a ještě s nádhernými fotkami - to je skvělá práce:-K Jen ještě získané vědomosti nepodceňovat! Ono to jde, zvyknout si pít (myslím čistou vodu, samozřejmě:-)), i když se do toho člověk zpočátku musí nutit, časem to jde samo a vyložené úsilí se vrací v podobě lepšího zdraví i pohody. Stojí to za to!

Severinka Severinka

10. 6. 2013 17:26

rebeka: ne nejsi, jsem na tom zrovna tak;-);-)i když dneska jsem už nějakou sklenku vodičky vypila, ale furtje to málo:-(:-(:-(

rebeka rebeka

10. 6. 2013 16:53

taky flákám pitný režim, a myslím, že nejsem sama:-//:-(
Hani, super článek, jdu si natočit kohoutkovou;-):-):yes::yes::-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více