Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prskání tuku na pánvi je nepříjemné a hlavně nebezpečné. Vyzkoušejte naše tipy a rady, jak tomu zabránit
Zdroj: Pixabay

Prskání tuku na pánvi při smažení je nepříjemný, dokonce nebezpečný jev. Dá se mu ale zabránit, když se budeme řídit jednoduchými pravidly.

Tuk při prsknutí nekontrolovaně létá do okolí a může nás ošklivě popálit. Také okolí pánve pak musíme čistit. Proto při smažení dodržujeme určité zásady a využijeme některé vychytávky, protože malérům se má předcházet. 

Jak bránit prskání tuku

  • Pánev i veškeré pomůcky ke smažení musí být suché.
  • Pánev můžeme před smažením potřít tenkou vrstvou octa, který má schopnost absorbovat vodu.
  • Potraviny, které vkládáme do horkého tuku, nesmí být mokré ani na nich nesmí být krystalky námrazy
  • Do pánve vhodíme špetku soli, zahřejeme a pak teprve přidáme tuk. Sůl při smažení případnou vlhkost natáhne do sebe.
  • Pokud zakrýváme smaženou potravinu poklicí, musíme při jejím odkrývání dát pozor, aby vysrážená pára nekápla zpět do pánve nebo kastrolu.
  • V prodeji jsou silikonové poklice s otvory, které zabrání rozstřikování tuku do okolí a zároveň tudy může odcházet pára.

Důležitá je i znalost první pomoci při případném karambolu. Popálené místo na kůži chladíme proudem studené vody. Poprskaný sporák a jeho okolí jednoduše vyčistíme saponátem, roztokem kyseliny citronové nebo parním čističem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky