Jak sušit petrželovou nať. Uchovejte si její příjemnou chuť i do chladných zimních dnů
Petrželka je aromatická bylinka, která se skvěle hodí do řady pokrmů. V její čerstvé podobě ji využijeme např. do polévek, pomazánek a na zdobení jídel studené kuchyně, ale dokáže nám příjemně dochutit jídlo, i když ji různými způsoby zakonzervujeme na pozdější využití.
Petrželka byla jednoznačně "jedničkou" v kuchyních našich babiček a určitě je důležitá i pro nás. Vhodným způsobem uloženou petrželovou nať přidáváme např. do různých placiček, brambor a k masu. Perfektně se hodí také do polévek, zapékaných jídel či karbanátků. Dochutíme s ní karlovarské knedlíky či nádivku. Jedním z oblíbených způsobů uchování petrželky je její sušení. Přinášíme vám několik tipů, jak na to:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit petrželovou nať
Petrželovou nať sklízíme pomocí nože nebo nůžek do misky nebo plátěné tašky, aby se nám nezapařila. Po sklizni ji očistíme a pustíme se do její přípravy na sušení. Můžeme ji nakrájet nadrobno, ale není to nutné, protože po správném usušení se bude bylinka lehce lámat a tím ji snadno rozdělíme nadrobno. A jak tedy na sušení petrželky?
- Petrželku sušte, stejně jako ostatní bylinky, na velmi mírnou teplotu - přibližně na 35 °C.
- Bylinky vždy rozložte do slabé vrstvy tak, aby se zbytečně nepřekrývaly.
- Použít můžete sušení v troubě na plechu, ale výhodnější a šetrnější je sušení v sušičce.
- Pro sušení petrželky se více hodí hladkolistá varianta, protože na rozdíl od kudrnky méně ztrácí sušením aroma.
- Správné usušení poznáte podle toho, že se při stisknutí bylinka lehce láme.
- Petrželku po usušení hned dobře uzavřete do suchých a čistých nádob. Pokud ji necháte nějakou dobu "jen tak" bez uložení do uzavřené nádoby, znovu nasaje vlhkost a tím ztratí i lámavost.
- Podle potřeby ji hojně používejte do připravovaných pokrmů. Pokud ji přidáváte např. do polévky, přisypte ji až na závěr, aby si zachovala pěknou svěží barvu.
Máte velkou úrodu petrželky a přemýšlíte nad dalšími způsoby jejího uskladnění? Petrželku můžete také mrazit, nakládat do soli či připravit petrželkové pesto. Zajímavou možností je i využití petržele do zeleného nápoje, který je určen k brzké spotřebě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 25 minutami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 47 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak mrazit zelené natě. Při správném uložení je budeme mít stále po ruce a připravené k použití. Chutnat budou skoro jako čerstvé
Dokonalá vaječná omeleta může být i svátečním pokrmem. Naučíme vás ji připravit
Jak připravit zelený nápoj, plný živin a vitamínů. Jednoduchý recept z jarních bylinek a svěžích zeleninových natí
Komentáře