Dokonalá vaječná omeleta může být i svátečním pokrmem. Naučíme vás ji připravit
Chutná omeleta nám příjemně nastartuje den a posilní nás před cestou do práce či do školy, můžeme si ji také zabalit na výlet. Je příkladem jídla, kdy jen z několika málo surovin vykouzlíme dokonalou dobrotu.
Co potřebujeme na omeletu
Na jednu omeletu nám budou stačit 3 vejce. Je to tak akorát, aby nás omeleta zasytila, ale nepřivodila pocit těžkosti. Kromě vajec potřebujeme lžíci másla (oleje) a sůl. To je nejnutnější základ. Důležitá je i pánev. Potřebujeme nepřilnavou, proto si připravíme litinovou, keramickou nebo teflonovou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak usmažit omeletu
- Vejce rozklepneme do misky, osolíme a důkladně rozšleháme vidličkou. Můžeme okořenit podle chuti.
- Pánev rozehřejeme na střední teplotě. Vložíme máslo a necháme rozpustit.
- V okamžiku, kdy máslo začne pěnit, vlijeme k němu vejce.
- Rychle promícháme vejce s máslem a rozlijeme je po celém povrchu pánve.
- Občas opatrně uvolníme okraj omelety od pánve. Pomůže nám stěrka nebo obracečka.
- Občas pánví zatřeseme, aby se omeleta uvolnila po celé ploše pánve.
- Jakmile je omeleta na spodku tuhá a navrchu ještě mokrá, začneme ji opatrně rolovat ke středu pánve a poté k protilehlému okraji.
- Posledním otočením zároveň omeletu sesuneme na talíř, srovnáme a ozdobíme. Můžeme podávat. Když si netroufneme omeletu rolovat, stačí ji jen přehnout na polovinu.
Čím doplnit omeletu
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kopr může mít v kuchyni všestranné použití. Nemusí být nutně jen součástí kulajdy a omáčky
Tortilla s vaječnou omeletou: Nezvyklá kombinace vláčné placky, šťavnatých vajec a křupavé zeleniny překvapí výtečnou chutí
Jak odlepit vejce, které se přichytilo ke kartonu. Jednoduchá technika zabrání jeho prasknutí
Komentáře