Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už jste ochutnali ořechovou marmeládu? Připravíme ji snadno, je trvanlivá a stále po ruce. Navíc je skvělá do palačinek i koláčů
Zdroj: Pixabay

Velkou úrodu vlašských ořechů můžeme usušit a jako trvanlivou "konzervu" používat podle potřeby. Při uskladnění na suchém a vzdušném místě nevyloupané ořechy vydrží nejméně do další sezony. Pokud ale nemáme vhodné podmínky na jejich usušení nebo místo na uskladnění, raději je co nejdříve po sklizni vyloupeme.

Čerstvé ořechy se vylupují poměrně dobře, ale vylupování již vysušených ořechů jde pomaleji a zabere dost času. Je to práce pro dlouhé zimní večery. Zdlouhavou činnost si můžeme výrazně urychlit - jak na to, poradí náš další článek:

Jak udělat ořechovou marmeládu

Pokud máme ořechy nalouskané, je samotná příprava marmelády už snadná. Stačí nám na ni pouze dvě suroviny a voda:

  1. Potřebujeme 2 kg vyloupaných vlašských ořechů. Jsme velmi opatrní, aby v nich nezůstal ani kousek skořápky. Dále si připravíme 50 dkg cukru a 750 ml vody.
  2. Vlašské ořechy nameleme nebo rozmixujeme. Můžeme jim ponechat hrubší konzistenci.
  3. Vodu svaříme s cukrem na sirup.
  4. Do cukrového sirupu nasypeme připravené ořechy a společně vše krátce povaříme do zhoustnutí. 
  5. Směs dáme do čistých (nejlépe vypařených) menších sklenic, uzavřeme a sterilujeme.
  6. Uložíme a používáme podle potřeby.

Na co se hodí ořechová marmeláda

Marmeláda se dá využít více způsoby. Jsou to pouze tepelně upravené a proslazené ořechy, a ty se hodí na leccos.

  • Marmeláda výborně chutná namazaná na pečivo k snídani. Použijeme ji buď přímo, nebo malé množství smícháme s trochou oblíbené ovocné marmelády, třeba meruňkové. Je-li třeba, směs naředíme malým množstvím vody.
  • Je vhodná k plnění palačinek, zdobení lívanců či do pohárů. Můžeme ji smíchat s tvarohem nebo zakysanou smetanou, a při podávání ozdobit čerstvým ovocem (jahody, maliny, borůvky).
  • Využijeme ji do moučníků (např. koláčů či závinů). Podle jednotlivých receptů ji ještě vhodně doplníme dalšími surovinami (např. skořice, rum, mléko). 
Ořechová marmeláda, stejně jako zavařené ořechy, nám dává jistotu, že se naše ořechy nezačnou kazit (žluknout nebo plesnivět) a nepustí se nám do nich škůdci. Marmeláda je vždy po ruce, připravená na využití.

 

 

Komentáře

MarieMV MarieMV

9. 11. 2022 11:25

:-K vypadají skvěle

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více