Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak ukládat sýry? Tímto jednoduchým způsobem zabráníte jejich zbytečnému osychání
Zdroj: Unsplash

Sýry jsou běžnou součástí našeho jídelníčku, ať už všedního nebo svátečního. Nejlepší je koupit jich pouze takové množství, které brzy spotřebujeme. Někdy se ale potřebujeme zásobit na více dnů. Jak pečovat o sýry, abychom je zachovali v co nejvyšší kvalitě?

Aby tvrdé sýry neosychaly

Necháme je v originálním obalu, dokud je nepotřebujeme. Pokud vybalené tvrdé sýry necháme v ledničce nezabalené (jen na talířku), velmi brzy začnou osychat. Vhodnější je natáhnout přes talířek mikrotenový sáček a sýr co nejrychleji spotřebovat. K zabalení sýru lze použít i plátěný ubrousek, namočený do osolené vody. Pokud nám tvrdý sýr oschne a příliš ztvrdne, namočíme ho před použitím na několik hodin do mléka, nicméně strouhat můžeme i ztvrdlý sýr. Využijeme ho na posypání tepelně upravených jídel, lze ho použít k zapékání.

Aromatické sýry (i ty v originálním obalu např. olomoucké syrečky) ukládáme v plastové nebo skleněné krabičce. Nejvhodnější je uložení pod porcelánovým nebo skleněným víkem či zvonem, aby jejich „vůní“ nenačichly další potraviny v jejich okolí.

Sýry v hliníkové fólii

Tavené sýry, které jsou zabalené v ochranné hliníkové fólii, nerozbalujeme hned celé, ale obal vždy jen poodhrneme a odkrojíme pouze kousek, který potřebujeme, zbytek zase do obalu uzavřeme. Takto sýry neosychají a zachovají si výbornou chuť.

Sýry jsou nejchutnější čerstvé a svěží, proto si na jejich uložení dáme záležet. Pokud zrovna nemáme k dispozici ledničku, narovnáme je v originálním obalu do plastové krabice a dobře ji uzavřeme. Krabici uložíme do chladné místnosti.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více