Jak uložit křen? Máme více možností, jak ho po vyrytí ze záhonu uskladnit. Vyzkoušejme ty nejoblíbenější
Křen při strouhání uvolňuje aromatické léčivé látky, je chutný a oblíbený. Používáme ho v malém množství na dochucování různých jídel, která stačí křenem posypat při podávání na talíři. Křen výborně dochutí pomazánky a omáčky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uložit křen
Křen ze záhonu vyryjeme na podzim, dříve než půda zamrzne. Známe více způsobů, jak ho pak uchovat pro pozdější použití.
- V chladu: Několik dnů ho můžeme uchovat v misce v chladnu, ale brzy začne vysychat.
- Ve vodě: Vhodnější je uchovat křen ve vyšší nádobce s vodou, kterou pravidelně (2x za den) měníme.
- V mikrotenovém sáčku: Jednoduchý způsob uchování je vložit kořen do mikrotenového sáčku, uzavřít a uložit do chladna, např. do lednice. Takto křen vydrží velmi dlouho svěží.
- Domácí krenex: Umixovaný syrový křen vydrží se správnou kombinací přísad velmi dlouho. Vyzkoušejte podle našeho receptáře.
- Mražení celých kořenů: Větší množství křenu snadno zmrazíme. Postupujeme takto - kořen očistíme (oškrábeme nebo oloupeme) a nakrájíme na přiměřeně velké části (na jedno použití), které vložíme do mikrotenových sáčků a zmrazíme. V zimě stačí vytáhnout potřebné množství křenu, který hned nastrouháme (ještě ve zmrzlém stavu). Jde to velmi dobře.
- Mražení nastrouhaného křenu: Křen lze mrazit i nastrouhaný - v tom případě ho před mražením promícháme s citronovou šťávou, aby si uchoval pěknou barvu a neztmavl.
- Ve sklepě v písku: Tuto metodu používaly už naše babičky. Křen, protože kořeny bývají dlouhé, postavíme do vyšší nádoby a zasypeme ho pískem, který udržujeme mírně vlhký.
- Sušení: Křen lze sušit - buď po částech nebo nastrouhaný. Ale musíme počítat s tím, že aroma již bude pouze slabé.
- Nakládání: Křen lze naložit podle různých receptů.
- Křen se uplatní při konzervaci produktů ze zahrady a tímto způsobem část zásob křenu také spotřebujeme (např. kysané zelí, mošt, naložená červená řepa).
Doporučujeme oblíbenou křenovou omáčku, kterou připravíme podle názorného videa.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 2 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 3 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 17 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 18 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 20 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Jak na tu nejlepší vejmrdu? Záleží, jestli nastrouháte křen najemno či nahrubo, zajímavější chuť dodají upečená jablka
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
20. 10. 2022 16:10