Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se zavařuje červená řepa? Je to jednoduché, snadno si připravíme zásobu na celou zimu
Pixabay

Červená řepa se dobře pěstuje a dovede vyrůst do značných rozměrů. Pak se může stát, že ze zahrady doneseme plný koš krásně vybarvených řep. Jak si s takovou úrodou poradit?

Červená řepa je známá tím, jak je zdravá, a zavařování je jeden z nejchutnějších způsobů využití velké úrody. Z řepy se také dají připravovat pomazánky, polévky nebo saláty. Přebytek můžeme zamrazit, podobně jako když mrazíme mrkev nebo jinou zeleninu. Jen jsme opatrní, abychom si velkou část mrazničky nezaplnili právě červenou řepou.

Jak připravit červenou řepu na zavařování

Červenou řepu zbavíme obou konečků, ale neloupeme. Dobře ji omyjeme od zeminy a uvaříme do poloměkka. Jde to dobře na pařníku nebo v hrnci s vodou. Můžeme ji také upéct. Po změknutí ji necháme alespoň částečně vychladnout, abychom ji mohli oloupat. Jde to velmi dobře. 

Jak zavařit červenou řepu

Oloupanou červenou řepu nakrájíme na kostky a rovnáme do zavařovacích sklenic, nejlépe opatřených šroubovacím uzávěrem. K plnění sklenic se nám bude hodit nálevka, abychom nezabarvili skleněné okraje. Můžeme přidat několik plátků čerstvého křenu. Řepu zalijeme nálevem, opět pomocí nálevky. Nálev připravíme svařením 8 dcl vody, 2 dcl octu, 1 lžíce soli a cukru podle chuti. Kdo chce, přidá fenykl. Na koš řepy budeme potřebovat asi 4 litry nálevu. Sklenice uzavřeme a zavaříme klasickým způsobem po dobu 20 minut.

Sklenice se zavařenou červenou řepou necháme pozvolna zchladnout pod ručníkem. Poté odneseme k uložení do spíže. Odebíráme podle potřeby. Je vhodné skleničky doplnit nálepkou s datem zavaření.

Jak naložit červenou řepu

Výše uvedený způsob zavařování je velmi jednoduchý, nejvíce práce nám dá příprava řepy před rovnáním do sklenic. Do stejného nálevu lze zavařovat např. nakrájenou červenou papriku.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky