Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na tu nejlepší vejmrdu? Záleží, jestli nastrouháte křen najemno či nahrubo, zajímavější chuť dodají upečená jablka
Zdroj: Toprecepty, Jenda1

Na některých místech naší vlasti si ji dávají jako obyčejný strouhaný křen s jablky, na Moravě a i v některých koutech Čech však této specialitě neřeknou jinak než vejmrda. Jde o nejlepší možnou přílohu k vepřovému masu. Báječně se totiž hodí k pečenému kolenu, uzenému i ke klobáse.

Chuť křenu zjemní jablka

Pokud jste o vejmrdě nikdy neslyšeli, tak jen zřejmě proto, že jste nevěděli, že se jí říká vejmrda. Tato pochoutka je vlastně něco mezi dipem a salátem a nejvíc ji ocení ti, pro něž je konzumce čerstvého nastrouhaného křenu nad jejich síly. Ve vejmrdě totiž štiplavost křenu zjemňují nastrouhaná jablíčka, takže vznikne vynikající kombinace sladkých jablek a pálivého křenu, která je navíc ještě plná vitaminů. Právě křen stojí za názvem vejmrdy. Ten totiž vychází ze staročeského slova „pohybovat se nebo vrtět či obrůstat kořínky“. Název tak byl odvozen od roztřepených kořínků křenu. 

K čemu podávat vejmrdu?

Vejmrda se tradičně vždy podávala k vepřovému masu a v minulosti se připravovala nejvíc v období zabijaček. Báječně se hodí nejen ke všem zabijačkovým specialitám, jako jsou ovar, jitrničky či klobásy, ale třeba i k bůčku, k pečenému kolenu nebo ke grilované krkovici.

Podávat ji můžete i k obyčejnému párku místo hořčice a výborně chutná s jakýmkoliv uzeným masem, třeba s jazykem nebo žebry, i s dalšími uzeninami. Kombinování těchto jídel s křenem ovšem není žádná náhoda. Křen totiž povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení, což při konzumaci tučných masových pokrmů přijde rozhodně vhod. 

Vejmrda je nejlepší ze sladkých jablek

I když spojení křenu s jablky je samo o sobě vynikající a mnohdy se podává právě v této jednoduché verzi, obvykle se do vejmrdy přidávají ještě další ingredience, které vylepšují její chuť. Na prvním místě je to ocet či citronová šťáva pro okyselení.

Pokud by jablka nebyla dostatečně sladká, můžete přidat i trochu cukru. Lepší je však zvolit sladká červená jablíčka. Celou směs se pak doporučuje zalít ještě vývarem, díky němuž se všechny chutě krásně snoubí a ještě se zmírní štiplavost křenu. Vývar můžete použít hovězí nebo třeba ten z ovaru, pokud podáváte vejmrdu právě k němu. Pro ještě lepší chuť se doporučuje nechat vejmrdu odležet, nejlépe přes noc, aby se vše lépe propojilo. 

Pikantnější nebo jemnější?

Chuť vejmrdy pak můžete upravovat tím, jak budete měnit poměr jablek a křenu. Milovníci pikantních chutí dají určitě přednost křenovější vejmrdě, ti méně odvážní raději zvýší množství jablek. Jablka se navíc nemusejí do vejmrdy dávat jen syrová. Když je předem upečete v troubě, získá vejmrda zase o trochu zajímavější chuť s nádechem karamelu.

Máte-li na zahradě kdoule, je možné jimi jablka nahradit. Kdoule je nutné do směsi také přidat podušené, neboť tepelně neupravené se nedají jíst. Podobu vejmrdy ovlivní i to, jak nahrubo nastrouháte křen. Když se do toho pustíte na jemném struhadle, bude mít vejmrda hladší konzistenci. 

Do loretánské vejmrdy patří řepa

Zajímavostí, je že se vejmrda připravovala i z červené řepy místo jablek. Této verzi se pak říkalo loretánská vejmrda a byla specialitou v restauracích na pražských Hradčanech. V Praze se podávala hlavně k taliánovi – masové specialitě v podobě klobásky, kterou u nás zavedl a proslavil uzenář Emanuel Uggé, podnikatel italského původu. Specifikem taliánu je, že se neopéká, ale vaří ve vodě podobně jako mnichovská klobása, a výborně chutná s nejen s hořčicí, ale i s křenem nebo ještě lépe vejmrdou

Jak na vejmrdu z pečených jablek?

Pokud se ale raději držíte klasiky, můžete si pravou vejmrdu s jablky připravit podle našeho receptu. A rovnou si ji můžete vylepšit pečenými jablíčky. Jak na to? 

Budete potřebovat: 3 jablka, 3 lžíce nastrouhaného křenu, šťávu z jednoho citronu a sůl či cukr na dochucení.

  1. Jablka oloupejte, vyřízněte z nich jádřince a pak je upečte v troubě doměkka. Před pečením je lehce podlijte vodou. Hotová jablka rozmačkejte na pyré. 
  2. Jablečné pyré smíchejte s nastrouhaným křenem a vše ochuťte citronovou šťávou. Podle chuti směs osolte a případně přidejte i cukr.  Hotovou vejmrdu uchovávejte v chladu, nejlépe v lednici v nějaké dobře uzavíratelné nádobě.
  3. Pokud byste si chtěli prodloužit její trvanlivost, můžete ji sterilovat 20 minut při teplotě 80 °C.

Náš tip: Křen si můžete uchovat na později ve sklenicích i v podobě tzv. krenexu. Ten snadno připravíte podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více