Jablkový křen

Severinka Kuchařka: Severinka

Zavařeniny 26 názorů

Suroviny

1 kg oloupaných a nastrouhaných jablek
20 dkg nastrouhaného křenu
1 dcl octa
40 dkg cukru
1 dcl vody
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jablka a křen se v míse pořádně promíchají s octem.

  2. Potom se svaří cukr a voda na nit a horký se nalije do promíchané směsi, zase se řádně zamíchá a plní do malých skleniček s uzávěrem.

Poznámka

Sterilovat se nemusí, ale já pro klid na duši jsem nechala asi 20 minut pod vodou sterilovat. Podává se k ovaru i k párkům, či jiné ohřáté uzenině.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 185 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jablkový křen

  • Alena Alena (neregistrovaný)

    Do nastrouhaného křenu s jablky dáte sůl,cukr,ocet a zalijete trochou vývaru,je to konzervované a vydrží velmi dlouho.:-*

    Odpovědět

  • Vlasta Vlasta(neregistrovaná)

    Máme ho moc rádi,zítra připravuji k ovaru:-p:yes:

    atulka1@email.cz

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    mike přerovský: Dobrý nápad, ale to je už iný recept. :-) prosím, o akom odpade vravíte ? Veď nastrúha sa celý očistený chren. :-) Ja srúham na robote, ale aj ručne strúhaný sa dá v pohode. ;-)

    Odpovědět

  • mike přerovský mike přerovský(neregistrovaný)

    Očištěný křen nakrájím na kolečka a umelu na masovém strojku-nejsou žádné zbytky jako při strouhání.Pomletý křen namačkám do zavařovací sklenice asi 2 cm od vrchu a zaliju plnotučnou hořčicí asi 1 cm.Hořčice časem vysychá ale při odebírání křenu se promíchá a doplní čerstvou. Takto vydrží v ledničce pod víčkem i půl roku.

    Odpovědět

  • Strihyn Strihyn

    Supr recepet, teď jsem to dodělal. Akorát jsem si ho trocha upravil.
    Jablek, octu i vody stejně. Cukru 180g, křenu 350g. U nás máme rádi ostrý ;-). Jeden malej TIP na špinavej rendlík od cukru: hoďtě tam pytlík čaje a zalejte ho horkou vodou. Odpadá pracný umývání :-D
    Zítra peču kolena, už se moc těším.
    Dávám bodík :yes:

    Odpovědět

  • Zdeněk z Kroměříže Zdeněk z Kroměříže(neregistrovaný)

    dnes jsem si vyryl křen, koupil jablka a udělal tuto specialitu.
    Ještě teď to cítím v nose. Je to vynikající:

    Marie od Plzně:

    Odpovědět

  •  Marie od Plzně Marie od Plzně(neregistrovaný)

    Přečetla jsem si návod -něco podobného jsme kdysi dávno také dělávali. Tak se do doho pustím - křen jsem si vykopala na zahradě a
    a dám se do práce.Díky za recept.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    deda:to znamená,že když při míchání - vaření tohoto roztoku dáš vařečku ven tak se musí táhnout cukernatá voda jako nit;-)Je to jednoduché,ale možná to složitě píšu,třeba to někdo vysvětlí lépe;-)

    Odpovědět

  • deda deda(neregistrovaná)

    cvo znamená pojem:.....voda na nit.....?

    Odpovědět

  • veramarie veramarie

    veramarie.
    Recept je nejvýbornější. já ne kvůli křenu, který u nás už neroste, ale kvůli raným jablíčkům, těch je hodně.:-p

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    Moc děkuji za rady.

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Já křen očistím a celé kousky např. 20 cm vrznu do pytlíku a zamrazím, pak jen vytáhnu - nastrouhám potřebné množství a hned vrátím zpět, vydrží celý rok;-)

    Odpovědět

  • Severinka Severinka(autorka receptu)

    Jitka (neregistrovaný/ná):nevím zkus ho dát do sklepa do písku a nebodole v lednici v tom šuplíku mě v mikrosáčku taky dost dlouho vydržel ;-);-) a myslím když si ho nastrouháš a dáš do krabičky do mrazáku, vydrží určitě taky:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Jitka (neregistrovaný/ná) Jitka (neregistrovaný/ná)(neregistrovaný)

    Prosím může mi někdo poradit zda se dá takto uchovávat samotný křen?Děkuji

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Dala som len 250 g cukru, aj tak sa mi zdá dosť sladké, nabudúce dám len 200 g. Inak je to výborné, u nás sa jablkový chren robí k šunke na Veľkú noc, ale robiť ho dopredu do fľaštičiek ma nikdy nenapadlo, celý rok je chrenu aj jabĺk dosť. Len teraz mám mnoho jabĺk, tak hľadám, čo s nimi:-D;-)
    Mirka, díky za inšpiráciu, bodík máš udelený :-D;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: křen s jablky kren s jablky recept kren jablkovy kren kren s jablkem křen s jablkem recept recept na křen s jablky strouhaný křen s jablky křen recepty jablka s křenem křen recept recepty kren recept křen s jablky křen s jabkama jablkový křen recept domácí křen recepty jablka s křenem recept jablkový křen jablka s krenem recept jablečný křen