Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit čočku na kyselo? Pět základních rad, jak správně postupovat
Zdroj: Top recepty

Pokud se budeme držet tradic, měli bychom na Nový rok vařit čočku, která symbolizuje hojnost a dostatek finančních prostředků. Vařit bychom naopak neměli drůbež, o které se tradovalo, že by nám s ní uletělo štěstí.

Čočka se vařila na Nový rok především proto, že svým tvarem připomínala peníze, byla snadno dostupná a její příprava jednoduchá. Nejčastěji se podává s vařeným vajíčkem, opečenou uzeninou a pečivem. Podívejte se níže na základní rady jak uvařit báječnou čočku.

5 základních rad, jak vařit čočku 

  1. První zásadou je čočku zalévat vždy studenou vodou. Než přijde voda k bodu varu, má čočka dostatek času na to, aby její slupka změkla a uvařila se skvěle do měkka. Není tudíž ani třeba namáčet předem několik hodin jako fazole.
  2. Nesnažte se čočku přivést co nejdříve k bodu varu. Naopak je třeba jí dopřát více času, proto na začátku zapněte plotýnku na střední plamen nikoli nejvyšší. Slupky pak mají podstatně více času na to, aby změkly.
  3. Blanšírujte a vyměňte vodu během vaření. Jakmile se čočka začne vařit, voda se rychle zabarví tmavým barvivem ze slupek, proto v této situaci vodu slijeme a vyměníme za novou a opět studenou. Čočka si tak zachová svěží barvu.
  4. Hlídejte si hladinu vody při vaření čočky. Jakmile čočka natáhne vodu a zvětší svůj objem na finální velikost, už je třeba hlídat hladinu vody, aby byla zároveň s hladinou čočky. Při velkém množství vody se čočka svléká ze slupek a rozpadá se.
  5. Zahustěte čočku cibulovou jíškou. Připravte si výtečnou cibulovou jíšku, připravenou na sádle, nikoli na másle a vymíchejte ji dozlatova, aby měla tmavou barvu.

Uvařte si novoroční čočku na kyselo také podle tohoto videoreceptu. Pokud nemáte v oblibě čočku, napište nám do komentáře jaké jiné novoroční jídlo připravujete pro svoji rodinu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více