Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rozdáváte přebytek cuket na potkání, protože už nevíte, co s nimi? Tak už to nedělejte. Cuketu totiž můžete snadno usušit a připravit z ní skvělou zdravou mouku. K čemu se cuketová mouka především využívá?

Pokud už si nevíte rady, co z cuket připravit, máme pro vás skvělý tip, kterým je cuketová mouka. Je perfektní k zahušťování různých polévek, omáček či směsí, a tak můžete dát sbohem klasické bílé mouce a nahradit ji touto zdravější, která vám dodá i nějaké ty vitamíny navíc. 

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Cuketová mouka krok za krokem 

Díky jednoduchému návodu zvládnou cuketovou mouku připravit i začátečníci. 

  1. Připravte si plechy a vyložte je pečicím papírem. 
  2. Cukety omyjte, dobře osušte a nakrájejte na cca 4mm kolečka. 
  3. Takto nachystaná kolečka cukety vyskládejte na připravené plechy. 
  4. Sušte (klidně několik plechů) v horkovzdušné troubě na 50–55 °C. 
  5. POZOR! Troubu nechte mírně otevřenou (třeba pomocí vařečky). 
  6. Sušte dosucha. Cuketa se musí drobit, nesmí být ohebná. 
  7. Takto vysušené plátky pak rozmixujte na prášek. 
  8. Skladujte v dobře těsnící uzavíratelné sklenici. 

Cuketovou mouku ocení také alergici či celiaci, kteří nemohou zahušťovat klasickou mouku, ale přesto by si rádi pochutnali na krémové polévce či omáčce. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více