Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušená rajčata jsou skvělým doplňkem mnoha pokrmů.
Zdroj: freepik

Skvělá chuť rajčat, kterou si nyní užíváme do sytosti, nám bude v zimních měsících scházet. Zelenina z obchodu totiž nechutná tak, jako ta, kterou jsme si vypěstovali na zahradě nebo koupili od farmáře. Není proto od věci si šťavnatou chuť uchovat třeba šikovným usušením.

Pomůže slunce i trouba

Sušení rajčat není nijak složité. Můžeme k němu použít slunce, troubu či sušičku ovoce a zeleniny. My se tentokrát podíváme na sušení v klasické troubě a zaměříme se i na nakládání do olivového oleje. Právě v něm totiž rajčata získávají ještě další atribut chuti, vhodný třeba do těstovin či při výrobě domácího guacamole.

Pečlivost se vyplatí

Existuje ovšem několik drobností, na něž se musíte před sušením v troubě připravit. Především je to doba, kterou budete muset rajčata sušit. Počítejte tedy s tím, že trouba poběží minimálně hodinu a půl. Záleží na velikosti nakrájených rajčat i jejich počtu.

Nutné je taky sledovat, jak se zelenina v troubě chová, protože ani nakrájení plodů na stejnou velikost nezaručuje, že se budou sušit stejnou dobu. Proto ty kusy, které už se vám zdají „hotové“, vyjměte z trouby, i když je stejně velký kousek hned vedle ještě vlhký. Je také důležité, aby se rajčata nepřesušila, pak jsou tvrdá, pokud se suší krátce, hrozí zase riziko zplesnivění.

Použití bylinek má pravidla

Pokud se usušená rajčata rozhodnete skladovat v olivovém oleji, musíte mít na paměti, že v pokojové teplotě vydrží pouze v případě, že do nich nepřidáte žádné čerstvé bylinky. „Rajčata více změknou, pokud je před vložením do oleje rychle ponoříte do citronové nebo limetkové šťávy,“ radí odborníci z Oregonské státní univerzity. Pokud naložená rajčata, která uchováváte v pokojové teplotě, nesníte v řádu týdnů, není třeba je vyhazovat. V lednici by měla vydržet až několik měsíců, pokud je zamrazíte, máte ještě větší jistotu.

Rajčata sušená v troubě

Postup je velmi jednoduchý a stačí se držet několika rad. Kolik budete chtít zeleniny usušit, záleží na individuální potřebě. Ingredience, které budete potřebovat, jsou pouze rajčata, hrubozrnná sůl, olivový olej a sušená bazalka, česnek či oregano.

Jak na to?

  • Rajčata nakrájejte podélně na zhruba 1-1,5 centimetru vysoká „kolečka“. Ta umístěte na plech, na jehož dno jste dali pečicí papír.
  • Troubu rozehřejte na 170-180 °C
  • Vložte do ní plech a nechte rajčata zhruba 40 minut sušit.
  • Poté snižte teplotu na 150 °C, rajčata otočte, větší kusy zmáčkněte, aby se z nich uvolnila tekutina. Sušte dalších 40 minut.
  • Podruhé snižte teplotu, tentokrát na 110 °C. Zkontrolujte rajčata, zda už menší kusy nejsou usušené.
  • Po zhruba dvaceti minutách vyndejte plech z trouby, rajčata by měla být usušená.

Nakládání do oleje

V nakládání není žádná věda, ale je nutné si pamatovat, že pokud použijeme čerstvé bylinky, patří nakládaná rajčata ihned do lednice. Pokud máme třeba sušenou bazalku či oregano, můžeme sklenici skladovat při pokojové teplotě. Platí však, že je v tomto případě doporučena rychlá konzumace.

Jak na to?

  • Sušená rajčata vložte do sklenice, kterou můžete dobře uzavřít, aby se do ní nedostával vzduch.
  • Přidejte například nakrájený česnek, chilli papričku či koření, které máte rádi.
  • Do sklenice nalijte olivový olej. Všechna rajčata musí být pod hladinou, aby se dobře „zakonzervovala“.
  • Sklenici vložte do lednice, rajčata tak vydrží několik měsíců. Olej sice ztuhne, ale při pokojové teplotě se rychle vrátí do původního stavu.

Zdroje informací:

daringgourmet.com - How to Make Sun Dried Tomatoes

extension.oregonstate.edu - Preserving Vegetables: Tomatoes

Náš tip: Pokud máte rajčat dostatek i po usušení, zkuste si podle našeho videoreceptu připravit lahodnou omáčku na těstoviny: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více