Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké ovoce použít do pečeného čaje? Záleží na naší fantazii a možnostech. Vyzkoušejte nejoblíbenější druhy
Zdroj: Unsplash

Pečený čaj je výbornou lahůdkou pro chladné podzimní a zimní večery. Zavařené sklenice s touto dobrotou si připravujeme v průběhu léta z ovoce, které postupně dozrává.

Zužitkujeme sezonní ovoce, kombinujeme sladké i nakyslé druhy, které se vzájemně spojí do lahodné harmonie. Přidáme cukr a voňavé koření. Přesný postup přípravy domácího pečeného čaje je popsán v našem dalším článku:

Jaké ovoce je vhodné do pečeného čaje

Pečený čaj připravujeme z postupně dozrávajících druhů ovoce a abychom všechny druhy mohli použít současně, ukládáme si je do mrazničky. Do výroby pečeného čaje se pustíme, až když už máme připravené všechny oblíbené druhy. První tři druhy ovoce v následujícím přehledu jsou zvlášť vhodné a příjemně aromatické:

  • rybíz červený, černý, bílý - má příjemně nakyslou chuť, v pečeném čaji je výborný, můžeme ho použít polovinu celé dávky ovoce
  • aronie (tj. černá jeřabina) - další výborný druh ovoce, který dá čaji skvělou chuť a tmavou barvu, stačí ho ale již menší podíl než rybízu
  • švestky - nakrájíme je na menší kousky, čaji dají krásnou barvu i vůni, patří mezi nejoblíbenější druhy vhodné do pečeného čaje
  • hrušky - nakrájené na kostky, pokud mají tuhou slupku, raději je oloupeme
  • jablka - nakrájená na kostky, menší kostky jsou úhlednější než velké kusy
  • ryngle, blumy, mirabelky a podobné peckoviny
  • třešně - pokud je máme uložené v mrazničce, použijeme je společně s ovocem, které dozrává koncem léta
  • ostružiny - dají pečenému čaji krásnou výraznou barvu, někdy potřebují více přisladit
  • maliny, jahody, borůvky, brusinky a další drobné ovoce
  • angrešty a josty - jsou kyselejší, nedáváme jich mnoho
  • broskve, meruňky, nektarinky - nakrájené nadrobno
  • hrozny - je-li třeba, odstraníme z nich velká zrníčka
  • ananas, banány, pomeranče, citrony - nejsou nutné, ale můžeme je přidat pro chuť, v menším množství

Náš další článek poradí, jak pečený čaj používat.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více